Poikkeustilan myötä myös kalatalouskeskuksen, kalatalousalueiden ja osakaskuntien kokoukset ovat peruuntuneet, kunnes toisin ilmoitetaan. Keski-Suomen Kalatalouskeskus ry:n mukaan tämä tarkoittaa käytännössä, että kalatalouskentän toiminta jatkuu aiempien kokouspäätösten mukaan. Soveltuvien osin hallitusten ja hoitokuntien on tehtävä ratkaisuja kiireellisten asioiden osalta.

– Kyllä tämän kevään kokoukset on nyt siirretty hamaan tulevaisuuteen ja lupamyyntien laittamista verkkokauppaan koitetaan ehdottaa osakaskuntiin vaihtoehtona käteiskaupalle. Kenenkään kotona ei ole sopivaa vieraiden nyt rampata ja kahvilat saattavat kohta olla kiinni, kertoo toiminnanjohtaja Timo Meronen K-S Kalatalouskeskuksesta.

Osakaskuntien ja kalatalousalueiden kokoukset pidetään poikkeustilan päätyttyä, kun viranomaiset katsovat kokoontumisen olevan turvallista. Osakaskunnat voivat jatkaa kalastuslupien myyntiä viime vuoden hinnoin ja ehdoin. Poikkeustilan aikana hoitokunnan on otettava tavanomaista enemmän vastuuta osakaskunnan toiminnan käynnissä pitämisestä.

– Normaaliin toimintaan liittyvät päätökset voidaan tuoda osakaskunnan kokouksen tietoon ja päätettäväksi jälkikäteen. Muilta osakkailta on tässä tilanteesta löydyttävä kärsivällisyyttä ja joustavuutta. Osakaskunnan kokouksessa määräenemmistöä edellyttäviä päätöksiä hoitokunta ei voi tehdä poikkeustilankaan aikana.

Kalastuksenvalvontaa kuitenkin järjestetään normaaliin tapaan ja luvat on löydyttävä kalastettaessa. Kalastus sinänsä on hyvä konsti hankkia evästä ja ulkoilla samalla.

– Suomalainen haluaa pitää kalapaikkansa salassa, joten suurten väkijoukkojen kokoontumisen vaaraakaan ei ole, toteaa Meronen.

Janne Airaksinen