Lukioissa ympäri Suomen päätettiin äskettäin tämänkeväiset ylioppilaskirjoitukset. Viimeinen koepäivä oli tämän viikon maanantai, jolloin abiturientit ahkeroivat saamen äidinkielen kokeen parissa. Joutsan lukiossa viimeinen koe pidettiin käytännössä jo viime perjantaina. Tuolloin suoritettiin vieraan kielen pitkän oppimäärän koe.

Ylioppilaskirjoitukset vietiin läpi poikkeuksellisessa aikataulussa, sillä ylioppilastutkintolautakunta päätti koronavirustilanteen vuoksi aikaistaa kolmannelle tutkintoviikolle sijoitetut reaaliaineiden kokeet jo toiselle tutkintoviikolle. Tämä tarkoitti sitä, että viime viikolla abiturientit ahkeroivat kokeiden parissa kolmen koepäivän sijaan viitenä päivänä.

Joutsan lukiossa ylioppilaskirjoitukset menivät rehtori Arto Juntusen mukaan teknisesti hyvin ilman mitään kommelluksia.

– Tiivistetty aikataulu ehkä hieman uuvutti joitakin abeja, mutta vain harvat kirjoittivat kaikkina viitenä peräkkäisenä päivänä, kertoo Juntunen.

Toisaalta rehtorin mukaan niin abit kuin opettajatkin olivat flunssatilannetta ja muutenkin tilannetta ajatellen tyytyväisiä kirjoitusten nopeutumiseen viikolla. Ylimääräistä hommaa koronatilanne ei rehtorin mukaan kirjoitusten järjestämiseen aiheuttanut, ylioppilastutkintolautakunnan ohjeet olivat hyvin selkeät ja sitovat.

– Kirjoitukset hajautettiin kolmeen, jopa neljään luokkaan, että saatiin abien ympärille riittävästi ilmatilaa. Valvojien määrää lisättiin ja valvontoja keskitettiin vain viidelle opettajalle plus reksille. Tämä siksi, että ihmiskontaktien määrä ei nousisi. Samoin abit olivat kaikkina koepäivinä samalla porukalla samassa luokassa. Vain istumapaikat arvottiin joka koepäivälle erikseen, kertoo Juntunen.

Pitkän matematiikan koetta abiturientit pitivät rehtorin mukaan vaikeana, samoin englannin koetta.

Kirjotusurakan ollessa nyt takana päin Juntunen antaa kiitosta talonsa väelle.

– Kaiken kaikkiaan hyvä suoritus lukioväeltä, hän summaa.

Lukiokoulutuksen kevään yhteishaku päättyi hiljattain. Joutsan lukioon pyrki yhteishaussa 29 hakijaa. Heistä 18 on joutsalaisia ja 11 hartolalaisia.

Tarja Kuikka