Joutsan kunta on lähettänyt eilen tiistaina kirjeen henkilökohtaista avustajaa käyttäville avustettaville. Kirjeessä kerrotaan koronaviruksen riskeistä ja varotoimista tämän riskiryhmän näkökulmasta:

Ylimääräisiä vierailuja iäkkäiden ja myös perussairauksista kärsivien luona on syytä välttää. Noudata hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. Pese kätesi aina, ensisijaisesti saippualla, kun tulet ulkoa sisään, ennen ruoan laittoa ja ruokailua, wc-käynnin tai vaipan vaihdon jälkeen, niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen, kun olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö.

Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi. Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.

Avustajan tehtävät:

Jos henkilökohtaista apua on myönnetty päivittäisiin toimiin, voi avustajaa käyttää asiointiin, esim. kaupassa tai apteekissa käyntiin. Myös kodin puhtaanapito voi kuulua henkilökohtaisen avustajan tehtäviin.

Jos työntekijällä on koronavirus tai hän olisi osa tartuntaketjua, hänet saatetaan määrätä karanteeniin. Jos on herännyt koronavirusepäily, ole yhteydessä korona-neuvontaan: p. 050 475 3609, arkisin klo 8-16. Avustaja ei saa mennä töihin sairaana!

Keinoja varautua työntekijän poissaoloon:

Omainen tai muu läheinen henkilö voi toimia henkilökohtaisena avustajana, jos perheen ulkopuolisen avustajan löytäminen osoittautuu vaikeaksi. Työntekijän poissaoloa voidaan kattaa sopimalla toisen työntekijän kanssa työaikajoustoista työehtosopimuksen mukaan.

Voidaan teettää ylityötä eli säännöllisen työajan ylittävä määrä työtunteja yhdellä työntekijällä. Ylityötä on pääsääntöisesti 8 tuntia vuorokaudessa ja 40 tuntia viikossa ylittävä työ. Lisätietoja sivuilta www.thl.fi sekä www.heta-liitto.fi.

Kauppapalvelu Joutsassa: Kauppapalvelu on mahdollista K-Supermarketin kautta ottamalla yhteyttä kaupan numeroon 020 769 4330 tai sähköpostilla joutsa@k-supermarket.fi. K-Supermarket on auki riskiryhmille aamuisin maanantaista perjantaihin klo 6.00 – 7.00. S-market toivoo riskiryhmien asioivan maanantaista lauantaihin klo 7.00 – 8.00 välisenä aikana.

Jos asioiden hoidossa on vaikeuksia, johtava sosiaalityöntekijä Päivi Boualem kehottaa ottamaan yhteyttä sosiaalitoimiston päivystysnumeroon, p. 040 190 3295, arkisin klo 8-16.

Janne Airaksinen