Jos ei tunne nuotteja, niin ei kai silloin voi osata soittakaan mitään. Niin voisi kuvitella, mutta ainakaan mieskonmäkisen Jouni Rinteen kohdalla se ei pidä paikkaansa, sillä vaikka Rinne ei ymmärrä nuoteista, hän osaa silti soittaa huuliharppua.

Itse mies suhtautuu taitoihinsa vaatimattomasti, mutta häntä kuullut tietää, että mieheltä kyllä soitto hoituu. Rinne on esiintynytkin jonkin verran, soittanut muun muassa palvelutaloissa ja esiintynyt Jämsän Soimannien kanssa. Hän on myös kilpaillut huuliharpunsoitossa ja otti viime kesänä lajissa SM-pronssia.

Soittoharrastus on jatkunut tällä erää vajaat kymmenkunta vuotta, mutta jos asiat olisivat menneet aikanaan toisin, Rinteen yhteinen taival huuliharpun kanssa voisi olla pidempi. Jo pikkupoikana hän nimittäin sai huuliharpun lahjaksi ja innostuikin siitä, kunnes veljen tempaus lopetti soitot.

– Vanhempi veli laittoi huuliharppuun suoloja, kun ei tykännyt siitä soitosta, niin se jäi sillä kertaa siihen, muistelee Rinne.

Parikymppisenä Rinne alkoi taas soitella, mutta seuraavaksi soitot katkesivat tuolloisen puolison takia, sillä tämäkään ei pitänyt Rinteen soitosta. Meni parikymmentä vuotta, ettei Rinteellä ollut ainoatakaan huuliharppua.

Myöhemmin hän alkoi taas soitella. Koska nuotit olivat vieraita, hän opetteli korvakuulolta ja oppi nopeasti soittamaan mielestään hyvin. Hyvä ystävä Kyösti Kuusela, jonka luona hän oli kerran kylässä, palautti hänet kuitenkin maan pinnalle.

– Kyösti sanoi, että soita jotain. Minä soitin, niin Kyösti kurkisti keittiön ovelta ja sanoi, että nätisti soitat, mutta soitat väärin, Rinne muistelee ystävänsä vilpittömiä sanoja, jotka innostivat hänet harjoittelemaan huuliharpun soittoa enemmän.

Jouni Rinteellä on useita eri äänilajien huuliharppuja. Esiintymään mennessään hän pitää mukana usein neljää, viittä soitinta.

Jouni Rinne soittaa pääasiassa pelimannimusiikkia, hänen suosikkejaan ovat esimerkiksi Saimaan rannan laulu sekä polkat ja jenkat. Esiintymistä Rinne hieman jännittää ja hirvipeijaisissa soittaessaan hän onkin joskus tuumannut ottavansa rohkaisuryypyn ennen esiintymistä.

– Mutta kyllä se monesti on niin kellosepän työtä, että ei siitä soitosta tule mitään, jos sitä pikkuisen ottaa liikaa, hän naurahtaa.

Tiettävästi 1820-luvulla kehitettyä huuliharppua Rinne kuvaa taskussa kulkevaksi monipuoliseksi soittimeksi, joka taipuu vaikka virsiin. Soitin on kuitenkin jossain vaiheessa mielletty laitapuolen kulkijoiden soittimeksi ja sen Rinne arvelee vaikuttaneen siihenkin, että kuuli lapsena isänsä soittavan huuliharppua vain kerran, vaikka isä oli ollut tuttavan mukaan hyvä soittamaan sitä.

– Olisiko siinä ollut äiteen kanssa joskus neuvottelua, ettei sillä soiteta, kun se oli vähän semmoinen puliveivarien soitin.

Jouni Rinne kuvaa huuliharppua monipuoliseksi soittimeksi, joka taipuu vaikka virsiin. Rinne on soittanut huuliharppua kerran hautajaisissakin, tosin ei virttä vaan polkan vainajan muistolle.

Huuliharppuja on kahdenlaisia. Kromaattinen tarjoaa laajemman äänialan ja sitä voi soittaa missä sävellajissa tahansa, diatoninen taas pysyy vain yhdessä tietyssä sävellajissa. Jouni Rinteen soittimet ovat diatonisia.

– Kromaattisessa on niin paljon eri tekniikkaa. Olen sitä kokeillut, mutta sen huomasin, että se ei ole minun soitin, sanoo eri äänilajien huuliharppuja omistava ja usein neljää, viittä soitinta matkassa kuljettava Rinne.

Nuoria pitäisi hänen mielestään innostaa perinteiseen huuliharpun soittoon, sillä perinteinen soitto alkaa hiipua. Bluesin soittajia kyllä on, mutta Rinne itse ei lukeudu heihin. Yhdeksi esikuvakseen huuliharpunsoittajista mieskonmäkinen nimeää ystävänsä Jämsän Soimannien Erkki Lampisen.

– Erkki on paljon minulle vinkkiä antanut soittamiseen ja innostanut soittamaan. Kyllä se olisi minulta varmaan jäänyt tuo soittaminen kokonaan, jos ei Kyösti ja Erkki olisi siihen innostaneet.

Puheita huuliharpun soittamisen vaikeudesta Rinne ei allekirjoita.

– Jotkut sanovat, että se on vaikea soitin. Mutta minä olen sanonut, että onhan polkupyörälläkin ajo vaikeata, jos ei sitä osaa.

Tarja Kuikka

Katso video Jouni Rinteen taidoista:

Tagged with →