Seututerveyskeskuksen tiedote virusepidemiatilanteesta:

Kiinassa käynnistyi alkuvuonna uuden koronaviruksen aiheuttama COVID-19 -tartuntatautiepidemia. Maailman terveysjärjestö WHO julisti koronavirusepidemian pandemiaksi 11.3.2020.

Seututerveyskeskus kehottaa kuntalaisia seuraamaan ajankohtaista koronavirustilannetta tämän tarpeen mukaan päivitettävän uutisen lisäksi seuraavista luotettavista lähteistä:

·        Valtioneuvosto.fi
Hallitus on 16.3. todennut Suomen olevan poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi. Valtioneuvosto tiedottaa hallituksen ajankohtaisista linjauksista.

·        Ajankohtaista koronaviruksesta COVID-19, THL
THL ylläpitää ajantasaista tietoa epäillyistä ja vahvistetuista tautitapauksista sekä tuottaa valtakunnallisia toimintaohjeita tilanteen hoitamiseksi.

·        Tietoa ja ohjeita koronavirukseen liittyen, Ksshp
Keski-Suomen sairaanhoitopiiri vastaa alueensa tautiepäilyjen tutkimuksesta, hoidosta ja mahdollisista karanteenimääräyksistä.

Hallituksen linjausten mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon kiireettömät vastaanottoajat siirretään myöhemmäksi. Seututerveyskeskus on yhteydessä potilaisiin peruutettavista ajoista tai mahdollisesti muuttuvista vastaanottopaikoista ja käytännön järjestelyistä. Seututerveyskeskuksen terveysasemilla keskitytään tästä lähtien siis vain kiireellisten vastaanottojen hoitamiseen ja pandemiavalmiuden järjestämiseen.

Terveysasemilla on tehty seuraavia poikkeusjärjestelyjä välttämättömien vastaanottojen järjestämiseksi:

Vastaanotot

Joutsa: Hengitystieinfektio-oireiset potilaat kulkevat terveysasemalle ensiavun, eli remontinaikaisen pääsisäänkäynnin kautta. Kulku Joutsan sairaalaan on muuttunut, uusi kulkuohje päivitetty Joutsan sairaalan yhteystietosivuille. Muut asiakkaat käyttävät hammashoitolan sisäänkäyntiä.

Keuruu: Hengitystieinfektio-oireiset potilaat kulkevat ainoastaan ensiavun sisäänkäynnin kautta. Muut asiakkaat käyttävät terveysaseman pääsisäänkäyntiä.

Laukaa: Hengitystieinfektio-oireiset potilaat kulkevat ainoastaan vastaanoton sisäänkäynnin kautta. Muut asiakkaat käyttävät terveysaseman pääsisäänkäyntiä.

Sairaalat

Vierailu sairaalaosastoilla on kielletty tartuntariskin minimoimiseksi. Hoidon kannalta välttämättömät vierailut ja saattajat henkilökunnan kanssa sovitaan erikseen. Kulku Joutsan sairaalaan on muuttunut, uusi kulkuohje päivitetty Joutsan sairaalan yhteystietosivuille.

Neuvolat

Välttämättömät tarkastukset oireettomille tehdään 23.3. lähtien alueittain seuraavissa neuvoloissa:

·        Joutsa, Luhanka, Toivakka: Leivonmäen neuvola

·        Laukaa, Konnevesi: Vihtavuoren neuvola

·        Keuruu, Multia, Petäjävesi: Keuruun neuvola (oma sisäänkäynti)

Muut neuvolat ovat suljettuna tartuntariskin minimoimiseksi.

Suun terveydenhuolto

Suun terveydenhuollon kiireellinen oireettomien potilaiden hoito keskitetään Joutsan, Keuruun ja Laukaan hammashoitoloihin. Hengitystieinfektiopotilaiden suun päivystykselliset säryt hoidetaan keskitetysti Seututerveyskeskuksen suun erikoishoidon yksikössä Jyväskylässä.

Koronaneuvontapuhelin

Seututerveyskeskuksen sairaanhoitaja vastaa asiakkaiden koronaan liittyviin yleisiin kysymyksiin puhelimitse arkisin klo 8–16 numerossa 050 475 3609. Jos puhelin on varattu, sinulle soitetaan takaisin.

Jos epäilet tartuntaa

·        Tee sähköinen oirearvio ja toimi sen antamien ohjeiden mukaan.

·        Pysy kotona taudin leviämisen välttämiseksi. Kaikki flunssan oireet hoidetaan nyt kotona riippumatta siitä, oletko matkustanut tai muutoin altistunut koronavirukselle. Sairausloma kirjoitetaan tarvittaessa puhelimitse.

·        Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.

·        Huolehdi hyvästä käsihygieniasta. Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan. Jos niitä ei ole saatavilla, käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.

·        Jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta tai yleistilasi laskee, tai kyseessä on pieni lapsi, tee kotona sähköinen ajanvarauspyyntö/oirearvio tai ota puhelimitse yhteyttä omalle terveysasemalle. Terveysasemien ollessa kiinni, soita päivystysapuun 116 117. Toimi puhelimitse annettavien ohjeiden mukaan. Yhteydenotto etukäteen on välttämätön, jotta sairastunut ei levittäisi tautia terveysasemalla tai yhteispäivystyksessä.

Tagged with →