Joutsan kunta toimii aktiivisesti koronavirusepidemian hillitsemiseksi maan hallituksen ohjeistuksen nojalla. Suomen hallitus on todennut yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa, että maassa vallitsee koronavirustilanteen vuoksi poikkeusolot. Joutsan perusturvaosasto on laatinut ikäihmisten arkea koskevan kirjeen, joka lähetetään tänään keskiviikkona kaikille yli 70 vuotta täyttäneille.

Kirjeen toimintaohjeena on, että yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan (karanteenia vastaavat olosuhteet). Tämä ei koske kunnallisia luottamushenkilöitä. He ovat siten poikkeusoloissa tässä kohtaa samalla viivalla kansanedustajien ja valtiojohdon kanssa.

Käytännössä ohjeistus tarkoittaa sitä, että henkilön tulisi pysytellä kotioloissa, eikä kotiin saisi kutsua vieraita tai lähteä kyläilemään. Sisätiloihin, kuten kauppaan, apteekkiin tai terveysasemalle ei saisi mennä. Ulkona saa käydä mikä on myös suotavaa.

Seuraavat toimipisteet on suljettu:

Sisäliikuntapaikat (uimahalli, kuntosalit, liikuntahalli ja -salit)

Hyvinvointitupa

Nuorisokahvila

Kino

Koulut (tietyin rajoituksin, asiasta tiedotettu erikseen 16.3. ja tiedotetaan oppilaita ja huoltajia Wilman kautta)

Puulan seutuopiston kaikki kurssit ja luennot on peruttu

Kirjastot

Virastotalo

Toimintakeskus Helperi

TyöVarikko

Seniorikeskus ja seniorikuntosali on suljettu toistaiseksi. Seniorikeskuksen asiakkaille soitetaan käyntipäivänä.

Altistumisen ehkäisemiseksi Palvelukeskus Jousen ja Huuponhovin vierailut on kielletty. Saattohoito asukkaiden omaisten käynnit sovitaan henkilökunnan kanssa.

Lyhytaikainen hoito kotihoidon asiakkaille toimii edelleen, asiakkaat saatetaan ulos talosta ja samoin vastaanotetaan ulkona. Lyhytaikaishoidon perusteena on, että kotona jaksetaan paremmin.

Kotihoidon asiakkaiden omaisille suositellaan, että vierailuja vältetään kotihoidon asiakkaiden kodeissa ja omaiset pitäisivät yhteyttä puhelimitse. Kotihoito huolehtii ensisijaisesti vain kotihoidon myöntämiskriteerit täyttäviä asiakkaita. Henkilökunnan suojausta lisätään ja hoitajien vaihtumista vältetään asiakkaiden käynneissä mahdollisuuksien mukaan. Kotihoidossa on tehty alustavia suunnitelmia epidemian laajentumisen varalle.

Kotihoidon yhteistyökumppaneihin on oltu yhteydessä ja ohjeistettu heitä omassa toiminnassaan välttämään altistusta.

Kauppapalveluissa ensisijaisia ovat läheiset ja omaiset. Kauppapalvelu on mahdollista K-Supermarketin kautta ottamalla yhteyttä kaupan numeroon 020 769 4330 tai sähköpostilla joutsa@k-supermarket.fi. K-Supermarket on auki riskiryhmille aamuisin maanantaista perjantaihin klo 6.00–7.00.

S-market toivoo riskiryhmien asioivan maanantaista lauantaihin klo 7.00–8.00 välisenä aikana. Mikäli 70-vuotiaalle kuntalaiselle on ylivoimaista saada kauppa-asiat, päivittäinen ravitsemus sekä apteekki asiat hoidettua, pyydämme olemaan yhteydessä sosiaalipalveluiden virka-aikaiseen päivystys numeroon 040 190 3295.

Lopuksi kunta luo henkeä kehottamalla pitämään mielessä, että elämä on muutakin kuin koronaa.

– Huolehditaan itsestämme, läheisistämme ja omasta arjestamme, toivottaa Joutsan kunta ja perusturvaosasto.

Janne Airaksinen

Tagged with →