Hypnoottista, melodista, voimakasta, haihatusmaisen vinksahtanutta, mutta ehdottomasti hyvä kokonaisuus. Jokainen valitkoon omat laatusanansa kuvailemaan elokuvasäestystä, kun yhtye nimeltä Cleaning Women säesti 113 minuuttia kestäneen lähes sata vuotta vanhan neuvostoliittolaisen mykkäelokuvan esityksen Haihatuksessa.

Cleaning Women on Haihatuksen nykyisen vetäjän Risto Puurusen yhtye, joka soittaa itsetehdyillä soittimilla futuristista musiikkia. Aelita on yksi mykän elokuvan aikakauden lähes unohdettuja helmiä. Marsin kuningattaresta kertova tieteiselokuvagenren uranuurtaja tehtiin Neuvostoliitossa jo vuonna 1924, vuosia ennen Fritz Langin Metropolista. Yhtye käytti tekemiään lyömä-, kieli- ja rytmisoittimia luomaan melodisen ja hypnoottisen säestyksen elokuvan tapahtumille.

Cleaning Womenin Aelita-säestys sai ensi-iltansa jo keväällä 2003 ja viimeisimpänä Tromsøn elokuvafestivaaleilla vuoden 2020 alussa.

Haihatuksen Fantasia-talossa valkokankaan vallankumouksen Marsissa itsetehdyillä soittimilla säestettynä koki reilut 50 ihmistä.

– Olemme tehneet yhtyeen kanssa useita elokuvasäestyksiä, se on meille eräänlainen sivuhaara säveltämisessä. Esimerkiksi lapsille suunnattuna olemme säestäneet mykän elokuva-ajan komediatähtien lyhytelokuvia kuten Chaplinia.

– Aelitan säestäminen sai alkunsa erään joululahjaksi saadun elokuvakirjan valokuvasta. Kukaan meistä ei ollut aikaisemmin kuullutkaan tästä lähes unohtuneesta elokuvasta, mutta se näytti heti meille sopivalta, kertoo Puurunen.

Cleaning Women -yhtyeessä soittavat Risto Puurunen, Timo Kinnunen ja Tero Vänttinen. Alku koettiin joskus 1990-luvulla, kun Puurunen huomasi Helsingin kämpässään pyykinkuivaustelineen soitannolliset mahdollisuudet.

– Kokeilin laittaa pyykinkuivaustelineeseen mikit ja perään kitaraefektiä, niin siitähän lähti magee soundi.

– Olemme aika tykänneet rakentelusta ja sitä kautta tehneet itse rakentaneet soittimemme.
Persoonallinen, mutta vakavasti sävelletty musiikki vaatii persoonalliset tekijät, ja yhtyemuotoista musisointia nähtiin ensimmäistä kertaa performanssina, ja vuodesta 1999 lähtien bändinä. Ja mistä nimi Cleaning Women sitten tulee? Bändihän pukeutuu naiselliseen tyyliin keikoilla.
– Mietimme, että ketkä voisivat soittaa pyykinkuivaustelineillä musiikkia. Keksimme, että siivoojat nyt ainakin voisivat rentoutua rankan työpäivän jälkeen musiikin merkeissä. Sittemmin ajatusta on jalostettu scifi-henkiseksi, eli Cleaning Women on toiselta Clinus-nimiseltä planeetalta, ja olemme nyt kohteessa Maassa levittämässä siivous-propagandaa, taustoittaa Puurunen.

Janne Airaksinen

Cleaning Women -yhtyeen tavaramerkki on itsetehdyt perkussio- ja kielisoittimet.
Cleaning Women -yhtyeessä soittavat Tero Vänttinen, Risto Puurunen ja Timo Kinnunen.

Katso videopätkä esityksestä:

Tagged with →