Muutamien päivien ajan on ollut havaittavissa Joutsan apteekissakin asiakkaiden poikkeavaa käyttäytymistä liittyen korona-pelkoon. Haetaan kipu- ja särkylääkkeitä varastoon sekä halutaan myös tarkistuttaa, mitä reseptilääkkeitä jo nyt saisi, vaikka niitä olisi vielä kotonakin. Eniten huolestuttavat iäkkäät ja muut riskiryhmiin kuuluvat, jotka tulevat paikan päälle siinä pelossa, että lääkkeitä ei kohta enää saa. Tässä kohdin haluan rauhoittaa kaikkia ja ilmoittaa, että ​peruslääkkeitä varmasti tulee olemaan jatkossakin Suomen apteekeissa. ​Jos ei aivan sitä samaa merkkiä kuin ennen, niin ainakin jotain rinnakkaislääkettä löytyy.

Vetoankin nyt iäkkäisiin ja riskiryhmään kuuluviin asiakkaisiimme, ettette enää lähtisi itse asioimaan apteekkiin tämän nykytilanteen ja virusuhkan takia.​ Olkaa yhteydessä naapuriin, omaisiin ja tuttaviin, jos he pystyisivät toimittamaan apteekkiasiat (myös kauppa-asiat) teidän puolestanne. Tällä minimoitaisiin riski saada virustartunta. Sopikaa myös asianhoitajan kanssa, kuinka ostokset toimitetaan kotiin; voiko se olla esim. postilaatikko tai vaikka oven ripa. Pääasia kuitenkin, ettei myöskään avunantaja tuo tartuntaa tullessaan. Jos ei kuitenkaan lähipiirissä ole ketään, kuka voisi auttaa, ottakaa ensin yhteyttä apteekkiin ennen kuin lähdette itse liikkeelle. Pyrimme sitten löytämään yhdessä ratkaisun siihen, kuinka lääkkeen saisi. Lisäksi toivon, että​ itsensä flunssaisiksi tuntevat asiakkaat eivät myöskään tulisi lääkeostoksille itse vaan joku toinen hoitaisi tämän.

Apteekki joutuu myös mahdollisen epidemian edetessä priorisoimaan toimintoja. Ensisijaisesti halutaan varmistaa kotihoidon, hoivakotien ja annosjakeluasiakkaiden lääketilaukset sekä reseptilääkkeiden ja kipu- ja kuumelääkkeiden toimitukset. Jokaisen pitää niin miettiä, mikä on akuuttia tarvetta ja mikä vähemmän akuuttia. Tarvitsenko nyt esim. D-vitamiinia tai kuivan suun tuotetta?

Tilanteen edetessä apteekki tullee muuttamaan aukioloaikoja, jotta välttämättömät työt saadaan tehtyä. Apteekin ovet voivat olla myös keskellä päivää kiinni, kun joudumme rajoittamaan kerralla apteekin sisällä olevien asiakkaiden määrää. Apteekkiin voi kuitenkin soittaa tällöinkin. Edelleenkin haluan korostaa, että palvelemme ensisijaisesti akuutit asiakkaat ja tarpeet. ​Kaikki nämä varutoimet ovat riskiryhmässä olevien asiakkaiden, iäkkäiden ja myös henkilökunnan suojelemiseksi. ​Heti, kun henkilökunnasta joku saa korona-virustartunnan, joudumme muut karanteeniin, ja apteekin ovet menevät kiinni. Mm. näillä toimenpiteillä haluan siirtää tuota ajankohtaa mahdollisimman kauas. Epidemian on kuitenkin ennustettu kestävän jopa 12 viikkoa.

Toivon Teiltä kaikilta asiakkailta ymmärrystä ja pahoittelen kovasti tilanteesta aiheutuvia erikoistoimia. Olemme kuitenkin kaikki samassa veneessä ja järeiltä tuntuvat toimet on otettava käyttöön viruksen leviämisen estämiseksi. Voimia kaikille ja uskoa siihen, että me selviydymme tästä! ​Joutsan apteekin puhelinnumero 020 7342 300.

Virpi Kortemäki
Apteekkari

Tagged with →