Keski-Suomen Valokuituverkot Oy:n omistajayhtiö Keski-Suomen Verkkoholding Oy haetaan yrityssaneeraukseen. Verkkoholding Oy on kymmenen keskisuomalaisen kunnan omistama ja kunnat ovat taanneet yhtiön noin 30 miljoonan euron velat. Yksi omistajakunnista on Luhanka, jonka takausvastuut ovat 1,1 miljoonaa euroa.

Normaalista yrityssaneerauksesta poiketen yhtiön velkoja ei tulla leikkaamaan, vaan tarkoituksena on purkaa valokuituyhtiöiden holding-rakenne. Samalla lainat myöntänyt Kuntarahoitus Oyj siirtää velat omistajakuntien maksettaviksi. Järjestelyn tarkoituksena on puhdistaa Valokuituverkot Oy veloista, jotta sen suunniteltu myyminen olisi helpompaa.

Takaus tulee maksettavaksi kunnalle siinä vaiheessa, kun käräjäoikeus päättää holdingyhtiön saneerauksesta. Takausvastuunsa Luhanka hoitaa nostamalla pitkäaikaisen lainan. Laina nostaa kunnan lainamäärää noin 1.600 euroa asukasta kohden.

Luhangan kunnalla on aiemmilta vuosilta kertynyttä ylijäämää taseessa reilut kaksi miljoonaa euroa. Valokuituyhtiön takausvastuut tullaan kirjaamaan kokonaisuudessaan tappioksi viime vuoden tilinpäätökseen, jolloin viime vuoden tulos tulee olemaan noin 1,3 miljoonan euron verran miinuksella.

– Luhanka ei tule nostamaan verotustaan tästä syystä, eikä tule ajautumaan kriisikuntamenettelyyn. Kunnassa tehdään edelleen hartiavoimin töitä parannettaessa kunnan kustannusrakennetta ja palvelukykyä, vakuuttaa Luhangan kunnanjohtaja Tuomo Kärnä.

Markku Parkkonen