Sääolosuhteiden vuoksi helmikuun alusta loppukuulle siirretty Team Joutsenlammen / Yellow Racing Team ry:n järjestämä Kaasujalka-ralli päästiin ajamaan viime lauantaina Leivonmäellä. Sen verran tosin sääolosuhteet verottivat lauantainakin, että suunnitelluista seitsemästä erikoiskokeesta ajettiin vain viisi, koska kunnollisia talviolosuhteita ei kaikin paikoin ollut.

Lopullinen päätös kisan ajamisesta tehtiin kilpailunjohtaja Sami Heikkilän mukaan vasta edellisenä sunnuntaina, kun sääennusteet lupailivat kisaviikolle pakkasia. Samalla tehtiin varasuunnitelma reitin lyhentämisestä, jotta pystyttäisiin kohdentamaan mahdolliset reitin jäädytyspanostukset pienemmälle alueelle.

– Lyhyemmässä reitissä myös laskettiin mahdollisia tiestön jälkihoitokustannuksia siinä tapauksessa, että tiepohjat pettäisivät. Luonnollisesti isoimmassa roolissa oli myös, mitä tienhoitokunnat ovat mieltä, kun tienkäyttöasiat on sovittu normaaliin talvikeliin. Tiistaina meillä olikin päätös tehtynä ajaa seitsemän ek:n sijasta viisi ek:ta. Kisaviikon tiistain ja perjantain välillä teitä jäädytettiin yhteensä viidellä eri kalustolla lähes kellon ympäri, kertoo Heikkilä.

Joonas Tonteri ja jyväskyläläiskartturi Pasi Paavola Riihiahon erikoiskokeella.

Mankin ja Pylsyn erikoiskokeet jäivät siis ajamatta ja kamppailut käytiin Leivonmäen kirkonkylän tuntumassa, Vallasmäessä, Heinäsuolla, Myllykankaalla ja Riihiahossa. Kahden ek:n poisjääminen typisti kisakilometrit vajaasta seitsemästäkymmenestä noin neljäänkymmeneen.

R-rallicupin osakilpailuna ajettuun kisaan osallistui 139 autoa, joista 34 keskeytti. Luokkia ajettiin 20 plus lisäluokat. Päivän nopein oli ajalla 22:28,8 lapualainen Matti Latvala kartturinaan Toni Raiski. Kalustona heillä oli Subaru Impreza WRX Sti. Latvala oli nopein kahdella erikoiskokeella ja muillakin pätkillä ihan kärkisijoilla.

Seudun omia kuskeja oli mukana vajaat kymmenkunta. Heistä nopein oli joutsalainen Kari Mutkala (yläkuvassa), joka ajoi kartturinsa Heidi Mutkalan kanssa yleiskisan sijalle 25 aikaan 24:36,2. Vävypoika Joonas Tonteri ei jäänyt Mutkalasta paljoa, sillä hän oli yleiskisan 28. ajalla 24:46,5. Omat luokkansa Mutkala ja Tonteri voittivat. Luhankalainen Janne Solatie ja kartturinsa Johannes Huuskola olivat oman luokkansa kakkosia.

Janne Solatie (oik.) ja kartturinsa Johannes Huuskola olivat oman luokkansa kakkosia ja pokkasivat siitä hyvästä pystit kotiin viemisiksi.

Kilpailunjohtaja Sami Heikkilä oli jälkeenpäin tyytyväinen. Kaikki meni hänen mukaansa lopulta hyvin, isommilta haavereilta vältyttiin ja tiet kestivät hyvin. Lyhyempi reitti otettiin kuskien joukossa muutamaa lukuun ottamatta hyvin vastaan. Se, että rallia ajetaan talvella lähes täysin lumettomalla ja jäättömällä tiepohjalla, oli Heikkilän mukaan monelle varmasti uutta.

– Pidon vaihtelu eri tienpinnoilla teki ajamisesta varmasti ennenkokemattoman haastavaa, kun tienpinnat vaihteli täydestä panssarijäästä soraan, välillä muutamat mutkat ajettiin jopa asvaltilla, missä pitkä, nastainen piikkipyörä on varmasti se huonoin vaihtoehto. Uskoisin, että kuskeilla oli varsin pitkät 40 ek-kilometriä juuri vaihtelevan pidon kanssa. Maltti oli valttia, kun pitoa piti arvioida mutka mutkalta tai jopa kesken mutkaa.

Kaasujalka-lehden sponsoroiman rallin suunnitteli ja valmisteli Yellow Racing Team ry:n neljän hengen ydintiimi, mutta kisaviikolla miehistö laajeni noin 7-8 henkilöön. Kisapäivänä tekijöitä oli 130. Sami Heikkilä kiitteleekin kaikkia rallin toteuttamiseen tavalla tai toisella osallistuneita. Mukana oli isolla panoksella osallistuneita leivonmäkisiäkin, samoin seutukunnan muita tahoja.

Ajetaanko Leivonmäellä ensi vuonna rallia, sitä Heikkilä ei uskalla vielä tässä vaiheessa luvata.

– Paikallisten panos ja asenne rallia kohtaan on kyllä sen verran hyvä, että olisi sääli, että tästä ei saataisi jatkumoa.

Tarja Kuikka

Yläkuvassa Kari Mutkala ja kartturi Heidi Mutkala Riihiahon erikoiskokeella.

Seutukunnan kuskien tuloksia:

Luokka 1: Historic gr2,4, A alle 1350 60-90 vm. 2wd: 2) Janne Solatie/Johannes Huuskola, Ford Escort 1300 gt, 28:42,2. Yleiskilpailun sija 78.

Luokka 6: seniorit 50v. cc vapaa 2 wd: 9) Rauno Jaakkola/Jani Jaakkola, Opel Kadett GSI 16 V, 27:39,7. Yleiskilpailun sija 69.

Luokka 7: V-1600 alle 1650 gr1, N ja V1600 2wd: 1) Joonas Tonteri/Tatu Mutkala, VW Lupo GTi, 24:46,5, yleiskilpailun sija 28.

Luokka 8: V-2000 alle 2050 gr1, N, V2000 2wd: 1) Kari Mutkala/Heidi Mutkala, Honda Civic Type-R, 24:36,2. Yleiskilpailun sija 25.

Luokka 9: nuoret V-1600 2 wd: 5) Luka Manninen/Juha-Matti Salminen, Citroen C2, 35:02,6. Yleiskilpailun sija 84.

Lisäluokat: Luokka 22: F, A, HR alle 1400 2wd: 1) Jukka Tanttu/Juha Kuparinen, Skoda Fabia, 25:33,9. Yleiskilpailun sija 5., …3) Otto Järvinen/Marko Stenberg, Peugeot 106, 29:04,6. Yleiskilpailun sija 18. Luokassa 21 kilpaillut Antti Aro/Sauli Heinonen keskeytti, syynä ulosajo.

Katso video rallista: