Korpilahdella ja Luhangassa vuosina 1970-2008 toimineesta Pohjois-Päijänteen kansalaisopistosta on julkaistu historiikki.  Pohjois-Päijänteen kansalaisopiston perustamisesta ja kansalaisopistotoiminnan alkamisesta Korpilahdella ja Luhangassa tulee keväällä 2020 kuluneeksi 50 vuotta.

– Merkkivuonna sopii tarkastella, kuinka eri puolilla järveä sijainneet maalaiskunnat onnistuivat yhdistämään voimansa ja luomaan taipuisan toimintamallin, jonka avulla vuodesta toiseen toimitettiin alussa mainittua kyllin hyvää sinne missä sitä tarvittiin – ihmisten keskelle, todetaan kirjan julkaisutiedotteessa.

Outi Penttisen kirjoittama Ihmisten keskellä, ihmisten kanssa -kirja käy läpi Pohjois-Päijänteen kansalaisopiston historian alkaen perustamiseen sisältyneistä kiemuroista. Tarinaa täydentää noin tuhannen nimen luettelo tekijöistä, joiden voimin oli mahdollista antaa opetusta, jota sanapari ”runsas ja monipuolinen” onnistuu kuvaamaan vain viitteellisesti.

Tekijöiden joukossa mainitaan useita luhankalaisia ja joutsalaisia, muun muassa koko opiston olemassaolon ajan opettajana toiminut luhankalainen Kaarina Uljamo, joka veti esimerkiksi ompelu-, tilkkutyö-, askartelu- ja kankaanpainantakursseja.

Sanallisen annin ohella vaikutelmaa toiminnan täyteläisyydestä välittää kuvitus, joka on koottu pääosin ennen julkaisemattomasta aineistosta. Kuvatoimituksesta ja kirjan graafisesta ilmeestä vastaa Pekka Suomäki.

Kirjan kustantamisesta on vastannut opiston pitkäaikainen rehtori Pirkko Savinen. Kirjaan on kirjoittanut omia artikkeleitaan joukko opiston toiminnassa olleita henkilöitä.

1970-luvun Renkituvan-vuosien jälkeen kansalaisopisto muutti upouuden Korpilahden kunnanviraston ylimpään kerrokseen, josta se sai käyttöönsä kaksi toimistohuonetta. Neuvonpidossa syyskuussa 1979 rehtori Pirkko Savinen, Väinö Rikkola Luhangasta ja musiikinopettaja Hannu Luukkonen.

Opiston perustamisvaiheissa Luhangassa tärkein yhdyshenkilö oli maisteri Lauri Jokitaipale, joka valittiin myös opiston ensimmäiseen johtokuntaan. Muut luhankalaiset ensimmäisessä johtokunnassa olivat maanviljelijä Väinö Juurioksa, emäntä Liisa Jokinen ja urakoitsija Osmo Virtanen.

Opetustiloiksi Luhangassa vuokrattiin kunnalta Härkiönpään alakerta vuonna 1986. Sittemmin Härkiönpää myytiin ja uudet tilat saatiin välivaiheen jälkeen Luhangan kylätalolta.

Pohjois-Päijänteen kansalaisopiston toiminta päättyi vuoden 2008 lopussa, kun Korpilahden kunta liitettiin osaksi Jyväskylän kaupunkia.

Luhangassa kirjaa myyvät Luhangan Martat.

Markku Parkkonen

Yläkuvassa: Judinsalon soittoryhmässä esiintyivät Kirsti Vahteri (mandoliini), Martta Vahteri (mandoliini), Helvi Kuparinen (laulu), Laina Jutila (laulu), Paula Ahvenainen (laulu), Pentti Forsman (viulu) ja Väinö Juurioksa (viulu). Luhangan musiikinopetus alkoi Kuparisen ohjauksessa vuonna 1973.