Vähäluminen ja lämmin talvi on aiheuttanut kiusaa monille. Erityisesti ongelmia on syntynyt auraus- ja metsäurakoinnissa.

Leivonmäkinen koneurakointiyrittäjä Henry Laitinen kertoo, että auraustyöt ovat olleet varsin vähissä tänä talvena. Laitisen yritys hoitaa aurausurakointia yksityisteillä sekä valtion teillä Joutsan ja Toivakan alueella.

– Alkutalvi näytti vielä joulukuussa hyvältä, mutta tammi-helmikuussa ei ole tarvinnut lumiauraa juurikaan tiellä näyttää. Hiekoittamista on sentään ollut jonkin verran, kertoo Laitinen.

Laitisella on aurauksista yli kymmenen vuoden kokemus, eikä hän muista toista näin huonoa lumitalvea siltä ajalta.

Aurauksista voidaan tehdä kolmenlaisia sopimuksia: urakoitsija voi laskuttaa tuntihinnalla tai aurauskertojen mukaan. Joissain kohteessa voidaan sopia kokonaisurakkahinta koko talveksi, jolloin urakoitsija joko hyötyy vähälumisesta talvesta tai kärsii runsaslumisesta talvesta.

Laitinen kuitenkin muistuttaa, että urakoitsija joutuu joka tapauksessa sitomaan kalustonsa ja henkilökuntaakin koko talveksi, vaikkei lunta aurattavaksi olisikaan.

– Työntekijät voivat tällaisena talvena kyllästyä kyttäämään sääennusteita. Ongelmaksi voikin tulla se, miten saa jatkossa näihin hommiin tekijöitä, pohtii Laitinen.

Lämmin talvi myös heikentää sivuteiden kuntoa, kun tiepohjat eivät pääse jäätymään.

Myös puunkorjuun kannalta talvi on ollut huono. Metsänhoitoyhdistys Etelä-Savon metsäasiantuntija Kari Paaso ei muista 20 vuoden Joutsassa työskentelynsä ajalta yhtään näin huonoa puunkorjuutalvea.

– Korjuukelit koko talvena ovat olleet varsin haasteellisia. Järvien jäätilanne on ollut sellainen, että jääteitä ei ole saatu tehdyksi ja näin saarihakkuut eivät ole onnistuneet ollenkaan, kertoo Paaso.

Otollista korjuukeliä on tänä vuonna ollut Paason mukaan vain parin viikon jakso. Tällä hetkellä hakkuut seisovat käytännössä kaikkialla, koska metsämaa on liian pehmeää metsäkoneille.

– Konemiehille ja autoilijoille tilanne on taloudellisesti kova pala. Lisäksi metsäteollisuuden lakot ovat sekoittaneet omalta osaltaan tilannetta.

Markku Parkkonen

Tagged with →