Kevättalvi on perinteisesti talvilomien aikaa. Joutsan seutukunnalla talvilomaa viettävät paitsi monet paikalliset, myös useat seutukunnan vapaa-ajan asukkaat, joista moni kaipaa lomalleen muitakin aktiviteetteja kuin omissa nurkissa touhuamisen.

Talvilomia silmällä pitäen Joutsan Seutu kysyi muutamilta viime viikolla Joutsassa liikkeellä olleilta vinkkejä siihen, mitä Joutsassa ja seutukunnalla kannattaa talvilomalla tehdä ja minne lomalla kannattaa seudulla mennä.

Joutsalaisen Sirpa Mustosen vinkkinä oli perinteinen talviloma-aktiviteetti eli hiihto.

– Poika käy perheineen Lahdesta ja he kehuu Joutsan latuja. Se hiihto on ainakin semmoinen mitä kannattaa tehdä. Joka puolella ei ole latuja, ja täällä hoidetaan niitä niin hyvin, että sitä voi ainakin mainostaa, totesi Mustonen.

Itse hän käy paljon uimassa Leivonmäen uimahallissa, joten toisena talvilomapuuhana hän mainitsikin uinnin.

Sirpa Mustosen lomavinkki on lähteä hiihtämään; siihen on Joutsassa hyvä ladut.

Mustosen lailla myös joutsalainen Pertti Tiukkanen vinkkasi lähtemään ladulle, jos lunta vaan on. Tiukkanen kertoi käyvänsä itse kesäaikaan paljon Leivonmäen kansallispuistossa ja pohti, mahtaako kansallispuistossa päästä liikkumaan talviaikaan? Jos pääsee, se voisi olla hänen mukaansa yksi loma-aktiviteetti. Lisäksi Tiukkasella oli pari muutakin vinkkiä.

– Tuohan on yksi tuo Purnu, mutta en tiedä oikein onko siellä mahdollisuutta vielä lumen takia. Ja voi kalastaa, kuka haluaa pilkillä käydä.

Pertti Tiukkanen on hiihdon ja laskettelun kannalla, jos sää vaan ne sallii.

Joutsalaisella Riitta Selanderilla oli monta vinkkiä siihen, mitä Joutsassa voi talvilomalla tehdä. Selanderkin mainitsi hiihtämisen urheilukeskuksessa, jos lumitilanne sen sallii, ja lisäksi hän vinkkasi lähtemään uimaan Leivonmäen uimahalliin, mikäli halli on oman talviloman aikana auki.

Muina aktiviteetteina Selander listasi elokuvissa käynnin, lasten mäenlaskun urheilukeskuksessa sekä Joutsan kahvilat ja ravintolat, joissa voi käydä syömässä. Hän myös arveli, että ehkä jotain tapahtumiakin järjestetään.

– Ja tietysti sitten jos haluaa maisemia nähdä, niin tuonne Myllynkoskelle esimerkiksi voi tehdä kävelyretkiä ja sinne Toivolan tupaan voi mennä vaikka makkaraa paistamaan. Siellä on semmoinen kota. Ja sitten jos jäät on kestäviä, niin jäällä tietysti voi luistella, listasi Selander.

Riitta Selanderilla on monta vinkkiä talviloman aktiviteeteiksi, muun muassa kävelyretket Myllynkoskelle.

Jyväskylässä asuva, mutta Joutsassa jo runsaan vuoden ajan työn merkeissä vieraillut Piia Pyykkönen pohti, että talvilomalla Joutsassa voi käydä vaikka kaupoilla ja kirjastossa. Ja tietenkin voi myös ulkoilla.

– Se on myös ilmaista, niin siinä mielessä ihan kätevää, että ei tavallaan riipu perheen varallisuudesta, että mitä pystyy tekemään, Pyykönen totesi ulkoiluun viitaten.

Piia Pyykkönen vinkkaa ulkoilemaan, se kun on ilmaistakin talvilomapuuhaa.

Myös mieskonmäkinen Onni Nikkanen (yläkuvassa oik.) ja hänen laillaan Joutsassa koulua käyvä hartolalainen Iiro Peltonen (yläkuvassa vas.) totesivat, että Joutsassa voi mennä talvilomalla vaikka hiihtämään, siihen kun on hyvät ladut.

– Yleensä täällä on hyvät jäätkin. Tuossa on esimerkiksi aika hyvä jää ja koulun pihalla, Peltonen totesi viitaten ensimainitulla jäällä vanhan yläasteen kupeessa olevaan jääkiekkokaukaloon.

Nikkanen mainitsi yhdeksi mahdolliseksi talvilomapuuhaksi myös esimerkiksi luonnossa kävelemisen.

– Täällä on hyvät kuntopolut.

Tarja Kuikka

Tagged with →