Viime vuoden väestötilastoissa oli joitain positiivisiakin piirteitä Joutsan seutukunnan kannalta. Luhanka oli yksi harvoja maaseutukuntia, jotka saivat viime vuonna muuttovoittoa. Kuntaan siis muutti enemmän väkeä kuin kunnasta muutti pois. Kyseessä ei ole mikään yksittäinen sattumavuosi, vaan Luhanka on ollut muuttovoittokunta jo pidempään. Saavutus on merkittävä siksikin, että suomalaiset muuttovoittokunnat ovat yleensä joko kaupunkeja tai kaupunkien lähikuntia.

Joutsakin pärjäsi muuttoliikkeen suhteen ihan kohtalaisesti, vaikka miinusta tuli viime vuonna 25 henkilöä. Alueen kunnissa menee siis joka tapauksessa muuttoliikkeen suhteen paljon paremmin kuin syntyvyyden suhteen. Näin ollen voisi päätellä, että alueella on mahdollisuuksia säilyä elinkelpoisena, kunhan tehdään maallemuuttoa edistäviä toimia.

Sinänsä sekä Joutsa että Luhanka ovat omilla tavoillaan aivan houkuttelevia muuttokohteita. Joutsassa yhdistyvät pienen ja keskisuuren paikkakunnan edut: asiat hoituvat jouhevasti ja palvelut ovat monelta osin suorastaan erinomaiset. Luhanka taas on monin tavoin ainutlaatuinen asuinkunta: ”Aito ihme”, kuten aikoinaan kunnan markkinointimateriaalissa sanottiin.

Pääkirjoitus on paikallislehti Joutsan Seudun kannanotto kulloinkin esillä olevaan asiaan.

Tagged with →