Omatoimikirjastot ovat nykyaikaa ja yleistyneet Suomessa, ja nyt myös Joutsan kirjastot ovat siirtymässä tähän. Omatoimikirjasto tarkoittaa kirjaston laajennettuja aukioloja ilman henkilökuntaa. Kirjastoon pääsee sisään kirjastokortilla ja pin-koodilla aikaisemmin aamulla, myöhään iltaisin ja viikonloppuisin tai vaikka juhlapyhinä, vaikka henkilökuntaa ei olisi paikalla.

Tarvittavien laitteistojen hankinta on parhaillaan etenemässä, ja tavoitteena on järjestelmien käyttöönotto toukokuun aikana.

Kyse on käyttäjiä hyödyttävästä lisäpalvelusta, sillä muuten kirjaston toiminnot normaaleina aukioloaikoina pysyvät ennallaan. Mitkä sitten olisivat omatoimikirjaston myötä tulevan laajennetun aukiolon tarkat kellonajat, niin siihen kirjasto- ja kulttuuritoimenjohtaja Nina Kuikka haluaa yleisön mielipiteen.

Omatoimikirjaston info- ja suunnittelutilaisuus pidetään Joutsan pääkirjastossa torstai-iltana 13.2.

– Aukioloaikoja tulee lisää nykyiseen verrattuna. Kellonajat muokataan saadun palautteen perusteella. Omatoimiaika voisi alkaa vaikka kello 6.00 aamuisin ja päättyä illalla 22.00. Normaali palveluaika henkilökunnan ollessa paikalla on edelleen arkisin kello 10–18 ja lauantaisin kello 10–14. Sunnuntaina omatoimikirjastoa olisi mahdollista käyttää pisimmillään 6–22.00 välillä, mutta lyhyemmätkin ajat voivat kyllä tulla kyseeseen, taustoittaa Kuikka.

Laitteet hankitaan P.V Supa Oy:ltä 27.000 eurolla. Sama järjestelmä otetaan käyttöön yhtä aikaa Leivonmäen ja Joutsan kirjastoissa, ja summalla saa niihin palautus- ja lainausautomaatit ja hävikinestoportit. Viimeksi mainittu tarkoittaa vaikkapa kirjoihin liimattavaa tarraa, joka hälyttää portilla, mikäli sitä on viemässä ulos ilman asianmukaista lainaustapahtumaa automaatissa.

– Tietokoneet, tulostus ja kopiointi (vain pääkirjastossa) ovat käytössä myös omatoimiajalla. Tämä perustuu luottamukseen eli kopiokoneen ja tulostimen luokse tulee lipas, johon voi maksaa.

– Alustava suunnitelma omatoimikirjaston käyttäjän ikärajasta on 15 vuotta mutta siten, että nuoremmatkin voivat käyttää omatoimikirjastoa vanhempien luvalla. Tästä on tarkoitus keskustella torstaina, kertoo Kuikka.

Mahdollista häiriökäyttäytymistä ehkäisee tallentava kameravalvonta. Muiden paikkakuntien kokemusten perusteella ilkivalta on harvinaista.

Omatoimikirjaston yksi vaikutus on, että kun yksi kirjastovirkailija jää eläkkeelle noin kolmen vuoden kuluttua, niin hänen tilalleen ei palkata uutta työntekijää.

Janne Airaksinen

Yläkuva: Omatoimikirjasto tuo kirjastonkäyttäjälle pidennetyt aukioloajat. Aamuvirkku voi käydä paikalla lukemassa vaikka tuoreet sanomalehdet ja jos iltauutisten jälkeen kaipaa romaania, niin senkin haku onnistuu itsenäisesti.