Monesti yrityksiä neuvovat konsultit puhuvat yrityksen jatkuvan kasvun puolesta. Kaikkiin yrittäjiin tällainen ajattelu ei kuitenkaan iske. Tästä on hyvä esimerkki joutsalaisen Sähkö-Henkka Oy:n yrittäjä Henry Rantalainen (kuvassa), joka 2000-luvun alkupuolella työllisti parhaimmillaan viisi henkilöä ja oli mukana tekemässä isoja kohteita, muun muassa Joutsan kirjastoa ja liikuntahallia.

Reilu kymmenen vuotta sitten Rantalainen muutti yrityksen kurssia ja ryhtyi tekemään sähkötöitä yksinyrittäjänä, ilman muuta henkilökuntaa. Samalla isommat urakat ovat vaihtuneet yksittäisiin työkeikkoihin.

– Tämän vuoksi on ollut pakko keksiä lisää palvelumuotoja, kertoo Rantalainen.

Uusin lisä Sähkö-Henkan palveluihin ovat ilmalämpöpumput, joiden asentamisluvat Rantalainen hankki viime vuonna. Kotien ja kesämökkien uusille lämmitysjärjestelmille tuntuu olevan tilausta, sillä Rantalainen asensi ensimmäisen puolen vuoden aikana 35 ilmalämpöpumppua.

– Todennäköisesti sähkön hinta tulee jatkossakin nousemaan. Ne, jotka vähänkin ajattelevat energiansäästöä, ovat kiinnostuneita ilmalämpöpumpuista.

Lämpöpumppujen asentaminen on tarkkaan säädeltyä, koska asentajan tulee osata käsitellä pumpuissa käytettyjä aineita oikein – eli siten, että otsonikerrosta tuhoavat aineet pysyvät tiukasti tallessa, eivätkä karkaa ilmakehään.

– Asennuslupa edellyttää seitsemän päivän koulutusta. Ja esimerkiksi kauppa ei saada myydä ilmalämpöpumppua, ellei ostaja pysty osoittamaan, että asennuksen tekee luvansaanut asentaja.

Lämpöpumppujen lisäksi Rantalaisen ydinaluetta ovat perinteiset sähköasennustyöt, aurinkosähköjärjestelmät sekä antenniasennukset. Rantalaisen asiakkaista noin 70–80 prosenttia on vapaa-ajanasukkaita.

– Yleensä sähköjä halutaan uusia, kun mökillä tehdään muitakin korjaustöitä. Vapaa-ajan asukkaiden töissä sesonki on keväällä ja syksyllä. Monelle tulee kesäloman aikana ajatuksia siitä, mitä mökillä pitäisi korjata ja niitä sitten toteutetaan syksyllä tai keväällä.

Asiakaskunnan rakenteessa on eräs yrittäjän kannalta hyvä piirre: työmaat ovat usein kauniissa Suonteen tai Päijänteen rantamaisemissa.

Vapaa-ajan asuntojen lisäksi nykyään taloyhtiöiden korjaustyöt ovat myös isossa roolissa Rantalaisen työssä.

– Taloyhtiöiden töissä tarvitaan usein joustavaa ja nopeaa palvelua. Kun ne hoitaa hyvin, ne poikivat usein uusia hommia.

Joutsalaista kauppiassukua oleva Henry Rantalainen sai jo lukioaikoinaan ajatuksen ryhtyä sähköalalle. Opintojen jälkeen hän työskenteli pari vuotta Helsingissä, kunnes puolison kanssa heräsi toive muuttamisesta takaisin Joutsaan. Toive johti vuonna 1989 yrityksen perustamiseen ja muuttoon kotikonnuille. Kesäasukkaat ovat olleet alusta lähtien yrityksen asiakkaina.

– Sähkö-Henkan ensimmäinen urakkasopimus tehtiin helsinkiläisen mökkiläisen kanssa, muistelee Rantalainen.

Yrityksen perustamisen aikoihin lama oli jo alkamassa Helsingissä, mutta Joutsassa vapaa-ajanasunnoilla ja muun muassa kunnan isoissa investoinneissa riitti työtä. Sittemmin Rantalaisenkin yritys on joutunut kokemaan useita lamakausia, kuten muutkin paikalliset rakennusalan yritykset.

Rantalainen on varsin tyytyväinen yrittäjän elämään.

– Yrittäminen on vapaata ja mukavaa hommaa. Tietysti on pysyttävä ajan hermolla, kuten missä tahansa asiakaspalvelutyössä.

Markku Parkkonen