Väki vähenee kunnassamme kuten monissa muissakin pienissä taajamissa. Osa kuntia on keksinyt monenmoisia temppuja, joilla pyritään houkuttelemaan lapsiperheitä tulemaan asukkaiksi. Maksetaan kotouttamisrahaa, annetaan ilmaiset päivähoidot, halpoja tontteja ja jopa vuosittaista tukea kymmenelle vuodelle kuten naapurimme Luhanka.

Onko kyseessä järkevä menettely? Muutama päivä sitten tutkijat julkaisivat tuloksia, joiden mukaan lapsiperhe aiheuttaa ensimmäisenä kymmenenä vuotena kunnalle enemmän menoja kuin tuottavat paikkakunnalle tuloja. Vartuttuaan lapset muuttavat muualle. Lapsiperheen onnistunut muuttaminen kuntaan edellyttää työpaikkoja, joita kunta itse ei juurikaan voi synnyttää.

Olisiko nopeampia ja varmempia keinoja lisätä kunnassa pyörivän rahan määrää eli toimeliaisuutta? Hyvin tehokas keino olisi sitouttaa kunnassa viroissa olevat asumaan kunnassa, ja muutkin täällä työssä käyvät muuttamaan paikkakunnalle. Perustuslain mukaan jokainen voi valita asuinpaikkansa. Silti kunnantyöntekijöitten valinnassa voidaan asiaan vaikuttaa, bonuksia antaa, jos nykyinen viranhaltija muuttaakin kuntaan (kunnanjohtaja/talous- ja hallintojohtaja) tai muilla tavoin houkutella muualla työssä kävijöitä.

Eläkeläisinä paluumuuttajat olisivat lähes ehtymätön ryhmä, jotka pitäisi houkuttaa tänne ”Laskevan auringon paratiisiin”. Vapaa-ajan asunnot ympärivuotisiksi, hoivakodit tuunataan laadultaan ylivoimaisiksi, Esperi Kermakujalta ostetaan velkojilta kunnalle halvalla ja kunnan imago brändätään Vanhukset ensin – periaatteella! Eläkeläisillä on jatkossa entistä paremmat eläkkeet, joilla mällätä. Ainoastaan kaksi viimeistä vuotta menevät yhteiskunnan kannalta miinuksen puolelle; silloinkin nettomenot ovat kohtuullisia.

Joutsassa ollaan parasta aikaa päivittämässä kuntastrategiaa. Tässä on ehdotukseni.

Kalle Willman
eläkeläinen Joutsassa

Puheenvuoro-palstan kirjoitukset ovat Joutsan Seudun lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Tagged with →