Ravintola Savoy Helsingissä, Alvar ja Aino Aalto, marsalkka Mannerheim ja hänen lempiruokansa vorschmack. Tuossa lauseessa oli paljon tunnettua suomalaisuutta, ja nyt tuon miljöön tunnelmaa aistimaan kuljetaan joutsalaisista ovista. Profin Sydänpuu Ikkunat ja Ovet Oy:n Joutsan tehdas osallistui äskettäin tämän kuuluisan Helsingin Eteläesplanadilla sijaitsevan ravintolan remonttiin tekemällä sinne muutamat ulko- ja sisäovet tammesta.

Myyntipäällikkö Jouni Lavia pitää kohdetta poikkeuksellisena monestakin syystä.

– Ensinnäkin ravintola on hyvin kuuluisa, Aaltojen suunnittelema ja Mannerheimin kantapaikka. Toiseksi meidät kutsuttiin tekemään nämä ovet, mikä kertoo joutsalaisen puusepäntaidon maineesta sekä henkilöstön osaamisesta ja kolmanneksi aikataulu oli totuttua tiukempi. Ylpeitä olimme, kun pääsimme näin erityiseen kohteeseen, kertoo Lavia.

Ovien suunnittelutyötä oli tavallista enemmän ja se tapahtui rinnan ovien valmistamisen kanssa hieman yli kuukaudessa joulu-tammikuussa. Tammioviin käytettiin puumateriaalia seitsemän kuutiota.

Ravintolan uudistus on brittiläisen suunnittelijan Ilse Crawfordin tekemä, ja tavoitteena oli palauttaa Savoyn alkuperäinen vuoden 1937 henki. Tämä kun oli hieman muuttunut vuosikymmenten aikana tehtyjen remonttien myötä. Uudistusta valvoivat useat rakennusperinnön ja Aaltojen töihin perehtyneet tahot.

Remontin budjetin kerrotaan olleen miljoonaluokkaa. Nykyään Savoyn omistaa Financier Group.

Ravintolan Savoyn sisustuksesta vastasivat aikoinaan 1937 Aino Aalto ja Alvar Aalto yhteistyössä tekstiilitaiteilija Dora Jungin ja vastaperustetun Artek-yhtiön kanssa. Kuuluisien asiakkaista yksi tunnetuimpia kanta-asiakkaita oli marsalkka Mannerheim. Hänen nimikkopöytänsä on yhä ravintolassa, ja kuten tunnettua, itäeurooppalainen liharuoka vorschmack kuului marsalkan lempiannoksiin myös tässä ravintolassa.

Janne Airaksinen

Yläkuva: Profin Sydänpuu Ikkunat ja Ovet Oy:n Joutsan tehtaalta tilatut ulko-ovet asennettiin paikoilleen Ravintola Savoyn remontin yhteydessä tammikuun lopulla.

Tammiovet tehtiin Profin Sydänpuun tehtaalla Joutsassa.