Suomen naisten ampumahiihtonelikko Mari Eder, Kaisa Mäkäräinen, Suvi Minkkinen ja Jenny Fellman sijoittui 15:nneksi Oberhofin maailmancup-viestissä lauantaina. Viestin voittoon hiihti Norja ennen Ruotsia ja Ranskaa. Suomi jäi kärjestä lopulta reilut kuusi minuuttia.

Mari Eder avasi Suomen viestin ja toi joukkueen vaihtoon sijalla 11 reilut 50 sekuntia kärjestä. Toisella osuudella Kaisa Mäkäräinen nosti Suomen koko viestin nopeimmalla osuusajalla toiseksi.

– Oli ihan hyvät lähtöasetelmat, mukavasti oli selkiä edessä, mitä pääsi ottamaan heti ekalla kierroksella kiinni. Hiihto tuntui ihan hyvälle ja oli kiva kisasta tällaisessa epätyypillisessä Oberhofin kelissä. En tiedä onko koskaan päästy näin hyvissä sääolosuhteissa täällä hiihtämään, totesi Mäkäräinen.

Lumenpuutteesta kärsivässä Oberhofissa järjestäjät ovat joutuneet tekemään kovasti töitä, että kisat ollaan voitu edes järjestää. Lauantain viestissä järjestäjät päättivät ennen lähtöä muuttaa naisten kahden kilometrin lenkkiä, jotta pystyttiin jättämään haastava ja jäinen lasku laskematta.

– Oli hyvä päätös. Yhdesti ehdin sen alkuperäisen laskun suksitestien aikana laskemaan ja se oli kyllä todella jäinen. Olisi varmasti tullut pahaa jälkeä.

– Ladulla oli myös aika paljon kiviä. Kävi pikkuinen sattumus ekalla ringillä. Toisesta suksesta on nyt kantti pilalla ja häiritsi vähä koko matkan hiihtämistä, kun siinä roikkui sellainen riekale, Mäkäräinen kertoi.

Joka tapauksessa Mäkäräiseltä nähtiin vahva esitys, sillä kovan hiihtovauhdin lisäksi Mäkäräinen selvitti kilpailun ilman varapatruunoita.

– Toivotaan, että tästä tuli hyvä vire sunnuntaille ja lähdetään hakemaan tällaisia suorituksia myös silloin.

Kolmannella osuudella Joutsan Pommin Suvi Minkkinen pääsi lähtemään jännittävistä asemista, sillä hän pääsi osuudelleen toisena 26 sekuntia kärjen jälkeen. Minkkinen joutui kiertämään makuupaikan jälkeen yhden sakkokierroksen, mutta selvitti pystypaikan vain yhdellä varapatruunalla ja toi joukkueen lopulta vaihtoon sijalla 10.

– Oli aika jännittävä paikka lähteä, hienoa päästä kokemaan tuollaistakin, ja noilla sijoituksilla sitä haluaa hiihtääkin. Ensimmäisessä nousussa tuntui, että jalat olivat jännityksestä kankeat, mutta kyllä se hiihto lähti sitten rullaamaan.

– Makuulla otin korjauksia vasemmalle, mutta ne korjaukset eivät kuitenkaan riittäneet, varmasti vähän ekstra jännitystä oli. Pystylle sain itseni kasattua, mutta näistä oppii, ja kyllä se varmasti joskus onnistuu tuollaisestakin tilanteesta, sanoi Minkkinen.

Torstaina naisten 7,5 kilometrin pikakilpailussa Kaisa Mäkäräinen sijoittui parhaana suomalaisena sijalle 11 ja Mari Eder heti perään sijalle 12. Kilpailun voiton vei puhtaasti ampunut Norjan Marte Olsbu Röiseland. Suomalaisista Jenny Fellman oli 82:s ja Joutsan Pommin Suvi Minkkinen 83:s. Molemmat ampuivat neljä sakkokierrosta.

Markku Parkkonen

Kuva: SAhL/Andrei Ivanov.

Tagged with →