Joutsaan avattiin lokakuussa paikkakunnan ensimmäinen intialainen ravintola, Jousitielle entisiin Siwan tiloihin valmistunut Curry King. Kun ravintolan yrittäjä, Uudellamaalla toimivan julkisten tilojen rakentamiseen, kalustamiseen ja sisustamiseen erikoistuneen Singham Group Finlandin omistaja Sunil Singh (kuvassa) kävi alkuvuodesta 2018 katsomassa tuolloin tyhjillään ollutta kiinteistöä, Joutsan kaunis ympäristö jäi hänen mieleensä, ja jo palatessaan Helsinkiin Singh oli tehnyt kiinteistöstä ostopäätöksen – tietämättä mitä sillä tekisi.

Päätös kiinteistön kohtalosta syntyi kuitenkin nopeasti, sillä pitkään ravintola-alalla työskennellyt Singh katsoi Joutsassa olevan menestymismahdollisuudet intialaiselle ravintolalle. Tosin kun hän kertoi pääkaupunkiseudulla aikeistaan, monet sikäläiset yrittäjät sanoivat, ettei pienelle paikkakunnalle kannata investoida.

Singh kuitenkin uskoi, että kun kyse ei ole tavallisesta ravintolasta vaan erikoisravintolasta, jonka menuun kuuluu laadukkaan ruoan ohella laaja viini- ja olutvalikoima, investointi kannattaa. Curry Kingin Joutsassa saama hyvä vastaanotto on tukenut yrittäjän ajatuksia, ja hän katsookin, että vaikka kyse ei ole isosta paikkakunnasta, Joutsaan kannattaa kohdentaa.

– Joutsa ei ole yksin. Ympäristössä on muitakin pieniä kuntia, ja jos yhdistää ne kaikki, silloin niille kaikille on vain yksi tällainen ravintola, perustelee Singh.

Ravintolan kuin ravintolan menestymisen ratkaisevat kuitenkin lopulta asiakkaat. Curry King on herättänyt asiakkaissa runsaasti kiinnostusta, mutta Sunil Singh arvelee silti ensimmäisen talven olevan kova – avattiinhan ravintola vasta talven kynnyksellä. Kesää kohden hän uskoo kuitenkin asioinnin vilkastuvan. Tähän mennessä saatu palaute on ollut hyvin positiivista.

– Ihmiset ovat tykänneet tästä. Aika monet eivät vielä ole varmaan käyneetkään. Sekin potentiaali vielä on, uskoo Singh.

Yrittäjän itsensä lisäksi Curry King työllistää kolme työntekijää, joista kaksi on osa-aikaisia. Lisäksi tarvittaessa käytetään tilapäistä apuvoimaa. Parhaillaan ravintola elää talviajassa, eli se on maanantaisin suljettu, tosin juhlavarauksia otetaan Singhin mukaan vastaan myös maanantaille.

Entisen kauppakiinteistön pohjoispääty on muutettu mittavan remontin myötä intialaiseksi ravintolaksi. Kiinteistön eteläpääty on tarkoitus remontoida myöhemmin kioski- tai toimistotilaksi.

Ravintolassa on käytössä à la carte -lista ja rajoitetut vaihtoehdot sisältävä lounaslista. Singh itse kuvaa ravintolansa ruokaa suomalaiseen makuun muokatuksi aidoksi intialaiseksi ruoaksi. Aidoksi sillä, että se tehdään siten kuin oikea intialainen ruoka tehdään. Singhin mukaan intialaisen ruoan valmistaminen ei ole nopeaa puuhaa, vaan esimerkiksi lihan ja kanan marinoiminen on oma prosessinsa.

Pitkään alalla toiminut Singh onkin huomannut, että monessa paikassa intialaiseksi ruoaksi kutsuttu ruoka on nopeasti tehtyä ja ikään kuin huonompi versio aidosta intialaisesta.

– Se näyttää samalta, mutta siinä ei ole sitä makua ja laatu ei ole sama. Jos ruoka on oikealla tavalla tehty, se on ihan eri makuinen.

Pelkästään ruoasta Curry Kingissä ei kuitenkaan ole kyse, vaan Singh on ajatellut niin, että Joutsa on lomakaupunki ja Curry King intialaishenkisine sisustuksineen suomalaisille ikään kuin eksoottinen lomaravintola, jossa yhdistyvät sekä intialainen ruoka että kulttuuri.

Singham Group Finland on toteuttanut useita ravintoloita muun muassa pääkaupunkiseudulla, viimeisimpänä esimerkiksi nepalilaisravintolat Annapurnan ja Nanglon Helsingissä. Ravintolayrittäjänä Sunil Singh toimii itse kuitenkin vain Curry Kingissä. Tosin jos ravintola menestyy Joutsassa, yrittäjän ajatuksena on laajentaa ravintolatoimintaa muuallekin.

Siviilielämässä Singh on perheellinen mies, jonka juuret ovat Intian Kalkutassa, pienellä paikkakunnalla nimeltä Aurangabad.

– Perheeni on maanviljelijöitä. Sydämessäni elää maaseutu sen takia, sanoo viitisentoista vuotta sitten Suomeen muuttanut Singh.

Tarja Kuikka

Tagged with →