Joutsan Seutu julkaisee vuoden 2019 aikana paperilehdessä julkaistuja Eeva Grönstrandin Nokatusten-haastatteluja JS Digissä joulunaikaan.

Kuka olet?

– Olen Johanna Kari, eläkkeellä oleva lastentarhanopettaja. Synnyin Helsingissä, mutta kaikki elämäni tärkeimmät asiat ovat tapahtuneet Turussa, jossa olen asunut suurimman osan elämästäni. Siellä valmistuin ammattiini, tein koko työurani, perustin perheen ja kasvatin lapseni aikuisiksi. Turussa tapasin myös nykyisen mieheni, jonka kanssa olen ollut naimisissa liki 30 vuotta.

Asut nykyisin miehesi kanssa Joutsassa, miksi?

– Äitini oli syntyisin Joutsasta ja minulla on edelleen paljon sukulaisia Joutsassa. Lapsena vietin kaikki kesät mummolassa Vaihelan tilalla Pappisissa. Myöhemmin vietimme kesiä äitini kesämökillä, jonne oli matkaa Turusta 300 kilometriä. Kun äitini kuoli, sain mökin itselleni perintönä.

– Eräänä päivänä mieheni katseli netistä, millaisia omakotitaloja Joutsassa olisi myytävänä. Hänen silmiinsä osui vanha, Jousitiellä sijaitseva erittäin edullinen ja melko hyväkuntoinen rintamamiestalo, jonka hinta sopi meidän eläkeläisbudjettiimme. Kun muutimme Turusta Joutsaan, mökkimatkamme lyheni 300 kilometristä kolmeen kilometriin! Olemme nyt asuneet Joutsassa kolme vuotta. Tänne oli helppo muuttaa, kun paikka oli tuttu jo entuudestaan.

Jäitkö kaipaamaan kaupunkiasumisesta jotain?

– Olen ollut Joutsassa niin tyytyväinen, etten kaipaa kaupunkielämästä oikeastaan mitään – paitsi ehkä Lidl-ruokakauppaa! Toivottavasti sellainen avattaisiin jossain vaiheessa myös Joutsaan.

– Lapsemme ja lapsenlapsemme asuvat ulkomailla ja saamme tarpeeksi hulinaa ympärillemme, kun käymme heidän luonaan vieraisilla Englannissa ja Ruotsissa.

Mikä on parasta Joutsassa?

– Ensimmäisenä tulee mieleen tietenkin Joutsan kaunis luonto ja puhtaus. Pidän myös paljon Jousitien näkymistä. Sehän on Joutsan vanhaa kulttuurimaisemaa samoin kuin kirkonmäki. Minusta on myös hauska katsella Joutsan keskustaan vievältä vanhalta sillalta järvelle, jossa ui silkkiuikkuja ja muista vesilintuja. Linnut tuovat mieleen äitini, joka oli lintuihminen ja rakasti lintujen tarkkailua.

– Sillalta avautuu järven yli näkymä myös uudelle sillalle, jota pitkin nelostie kulkee. Sitä myöten pääsee Lappiin ja toisaalta myös Helsinkiin ja Eurooppaan asti. Siltaa katsellessani mietin joskus, miksi Joutsaan ei muuta enemmän ihmisiä, vaan kaikkien on pakkauduttava Helsinkiin? Olisi hienoa, jos ihmiset voisivat tehdä enemmän etätyötä ja valita oman asuinpaikkansa vapaammin.

Mitä harrastat?

– Tarinoiden ja runojen kirjoittamisen ohella harrastan yhdessä mieheni kanssa ääneen lukemista joka aamu. Se tapa alkoi aivan vahingossa, kun lainasimme kirjastosta intiaanisatuja ja aloimme lukea niitä toisillemme vuorotellen. Kun intiaanisadut oli luettu, siirryimme Grimmin satuihin. Niitä lukiessa meni vuosi ja nyt lukuvuorossa on Suuri myyttikirja.

Eeva Grönstrand

Nokatusten-palstalla tapaamme mielenkiintoisia joutsalaisia, joilla on mielipiteitä.

Tagged with →