Ilveksen metsästys alkoi joulukuun alussa ja heti toisena päivänä Itä-Päijänteen riistanhoitoyhdistyksen alueella saatiin saalista. Yksi kaatoluvista käytettiin Pärnämäen suunnalla, kun nuori metsästäjä Jenna Ripatti ampui kauden ensimmäisen ilveksen. Ripatti on aktiivinen metsästäjä, jota kiinnostaa käytännössä kaikki riista.

– Aselupa metsästykseen minulla itselläni on ollut vuodesta 2014 lähtien, ja sitä ennen kuljin metsällä isän kanssa, ihan pienestä lapsesta lähtien. Metsästäminen on mukava harrastus, pidän luonnossa liikkumisesta ja harrastuksen kautta olen saanut paljon kavereita, kertoo Ripatti.

Alkuviikosta kaadettu ilves on Ripatin ensimmäinen, ja siten mieleenjäävä metsästysmuisto. Lunta tuli juuri sopivalla hetkellä, jotta porukka löysi ilvesten jälkiä. Jäljistään paljastunut 24-kiloinen isokokoinen uros saatiin motitettua passipaikkojen avulla hollille. Kerran se ehti jo karata, mutta metsästäjät ehtivät siirtyä tarpeeksi eteen vastaanottoasemiin.

– Passipaikkaani kohti se tuli, ja parista kymmenestä metristä pääsin ampumaan haulikolla nelimillisiä.

Ilveksen nahka ilmestyy aikanaan nuoren metsästäjän seinälle.

Pienpedot, niistä lähinnä supikoira ja mäyrä, hirvijahti, kanalinnut ja jänis, näidenkin jahdissa Ripatti viihtyy hyvin. Hänellä on neljä koiraa, joista mäyräkoiraa ja kettuterrieriä käytetään pienpetojen kanssa, ja kaksi suomenpystykorvaa ovat metsäkanalintuja varten. Pienpetoja on tullut hyvin, ja tänä syksynä kaatui myös metsästysuran ensimmäinen hirvikin. Ripatti metsästää hirveä Kullasniemen hirviseurueessa.

– Ensimmäisen hirven saaminen oli hieno kokemus sekin. Koirat ovat hyviä etsimään pienpetoja, mutta metsoa tai teertä en ole vielä saaliiksi saanut. Karhun metsästämistä tekisi myös mieli joskus kokeilla, pohtii Ripatti innokkaana ja kaikkeen valmiina metsästäjänä.

Itä-Päijänteen riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Jyrki Ilmonen kertoo, että ilveksiä löytyy useammalta alueelta.

– Kun saatiin lumipeite niin taas selvisi, että kyllä ilveksiä on. Heti tuli jälkihavaintoja useammalta alueelta.

Keski-Suomen 21 ilvesluvasta Itä-Päijänteeseen tuli neljä ja yksi yhteinen Korpilahden Vespuolen kanssa. Hakemus Saarela, lupa-alueenaan Mieskonmäen yhteisluvan ympäristö, sai kaksi kaatolupaa. Hakemus Soisalo, lupa-alueenaan Joutsan yhteisluvan ympäristö, sai niin ikään kaksi kaatolupaa. Lisäksi on siis jo mainittu yksi kaatolupa yhdessä Korpilahden Vespuolen kanssa.

– Lupien määrä jo kertoo, että ilveksiä on ja havaintoja on kirjattu. Toivotaan, että näillä kaatoluvilla saadaan rajoitettua ilveskannan kasvua ja ehkäistyä vahinkojen syntymistä, sanoo Ilmonen.

Janne Airaksinen

Yläkuva: Jenna Ripatti on innokas metsästäjä Marjotaipaleentien varrelta, ja kiinnostunut useammasta jahtimuodosta. Suomenpystykorva Rentun haukusta Ripatti toivoo vielä joskus saavansa saaliiksi kanalintuja.

24-kiloinen iso ilves-uros.