Joutsan kunnanvaltuustolle esitettävä ensi vuoden budjetti on miljoona euroa miinuksella. Tarkkaan ottaen miinusta arvioidaan tulevan 999.999 euroa, eli yhtä euroa vaille miljoonan. Kuluvana vuonna talous- ja hallintojohtaja Antti-Pekka Hokkanen arvioi kunnalle kertyvän miinusta noin 650.000 euroa. Näin kunnalle aiempina vuosina kertyneet 3,8 miljoonan ylijäämät pienenisivät vuosina 2019 ja 2020 lähelle kahta miljoonaa euroa. Ja jos sama vauhti jatkuisi, olisi ylijäämät syöty 3–4 vuodessa.

Kunnanjohtaja Harri Nissisen mukaan kunnassa ryhdytään jo joulukuun aikana pohtimaan konsteja alijäämien kattamiseen. Ensi vuoden budjetissa ei toimintakuluissa ole muita säästöjä kuin Mieskonmäen koulun lakkauttaminen ensi kevätlukukauden jälkeen. Vuositasolla koulun lakkauttamisesta syntyy arviolta noin 150.000 euron säästöt, joista siis ensi vuonna kertyy syyslukukauden osalta noin 75.000 euroa.

Perinteisesti pienten maalaiskuntien talousongelmat ovat kummunneet terveydenhuollon kustannuksista. Tänä vuonna ja arvion mukaan myös tulevina vuosina merkittäväksi rahareiäksi on noussut vanhustenhuolto, johon jouduttiin jo kuluvana vuonna hyväksymään puolen miljoonan euron lisärahoitus.

Kunta pitää veroprosentit ennallaan, mutta kiinteistörekisterin tarkistushankkeen myötä kunnan kiinteistöverotuloihin odotetaan tulevina vuosina jopa sadan tuhannen euron lisäystä vuodessa.

Kunnanjohtaja Nissisellä ei vielä ollut ainakaan julkisesti esittää kuntatalouden korjaustoimenpiteitä. Joidenkin naapurikuntien harrastamiin yt-neuvotteluihin ei Joutsassa katsota olevan tarvetta. Joutsan kunnan henkilöstöstä nimittäin eläköityy vuosittain noin 15 henkilöä ja mahdolliset henkilöstön vähentämiset voidaan hoitaa pääosin eläköitymisten kautta.

– Joutsan kunta halutaan pitää hyvinvoivana ja elinvoimaisena maaseutukuntana, jossa kaikki hoidetaan, vakuuttaa kunnanjohtaja Nissinen.

Investointibudjetista suurimman osan haukkaa sote-keskuksen rakentaminen (3,5 miljoonaa euroa vuonna 2020, kuvassa yllä) ja vuodeosaston remontointi Palvelukeskus Jouseen (900.000). Muita kuntalaisille näkyviä investointeja ensi vuoden budjettiesityksessä ovat muun muassa keskusparkkipaikan teko Myllytien kentälle (90.000), oluttehtaan raunioiden kunnostus (50.000), kuntoportaat (20.000) ja urheilukentän katsomon uusiminen (24.000).

Markku Parkkonen

Tagged with →