Joulunalusaika on perinteisesti erilaisten joululahjakeräysten ja -kampanjoiden aikaa. Joutsan kunnan sosiaalitoimi ja kunnankirjasto järjestävät tänäkin vuonna joululahjakeräyksen vähävaraisten perheiden lasten ja nuorten hyväksi.

Viime vuonna keräykseen osallistuvat saivat itse päättää lahjat, mutta tänä vuonna sosiaalitoimi on etukäteen kysellyt perheiltä lasten ja nuorten lahjatoiveita. Joutsan kunnan kirjasto- ja kulttuuritoimen esimies Nina Kuikan mukaan käytäntöä muutettiin, jotta saadaan kerättyä varmasti tarpeellisia ja mieluisia lahjoja.

– Viime vuonnakin toki tuli upeita lahjoja, mutta saattoi olla, että esimerkiksi jokin ikäryhmä oli yliedustettuna saaduissa paketeissa, Kuikka taustoittaa muutosta.

Keräys käynnistyi tänään ja kirjastossa on nyt jaossa runsaat 40 lahjatoiveista kertovaa korttia.

– Lahjan antaja hakee kirjastosta toivekortin, ostaa lahjan, paketoi sen ja jättää toivekortin paketin päälle. Lahja tuodaan pääkirjastoon, josta sosiaalitoimi sitten hakee paketit. Viimeinen keräyspäivä on 14.12. ja seuraavalla viikolla sosiaalitoimi alkaa jakaa lahjoja, kertoo Kuikka.

Tänä vuonna Joutsan kunnan sosiaalitoimen ja kunnankirjaston yhteisessä, vähävaraisten perheiden lasten ja nuorten hyväksi järjestetyssä joululahjakeräyksessä annetaan lahjoja lahjansaajien toiveiden mukaan. Viime vuonna keräys toteuttiin siten, että siihen osallistuvat saivat itse päättää, mitä antavat. Arkistokuva viime vuodelta.

Joutsan Kukka-Sarissa on parhaillaan käynnissä yrittäjä Sari Malinin (kuvassa yllä) ja Eläkeliiton Joutsan yhdistyksen Apusten yhteinen Joulukukka yksinäiselle vanhukselle -kampanja. Siinä ajatuksena on ostaa Malinin myymälästä joulukukka tai -kukkia, jotka Apuset huolehtivat saajille joulun alla.

Kampanjaan voi osallistua maksamalla haluamansa summan ja joko valitsemalla itse, minkä kukan tai mitkä kukat haluaa lahjoittaa, tai jättämällä päätöksen myymälän väen tehtäväksi. Viidellä eurollakin saa jo Malinin mukaan kukan, isommalla summalla isomman kukan tai useampia kukkia.

– Viime vuonna esimerkiksi muutama asiakas valitsi ison asetelman ja halusi, että tämä viedään, kertoo tuolloin ensimmäistä kertaa kampanjaan osallistunut Malin.

Kukan oheen laitetaan joulukortti, johon lahjoittaja voi kirjoittaa joulutervehdyksen tai vaihtoehtoisesti tervehdyksenkin voi jättää myymälän väen hoidettavaksi. Kampanja päättyy Malinin mukaan näillä näkymin viikon 51 loppupuolella, jonka jälkeen Apuset huolehtivat kukat saajilleen.

Viime vuonna joulukukkia toimitettiin runsaalle kuudellekymmenelle vanhukselle Joutsan, Luhangan ja Leivonmäen alueella. Alue on sama tänä vuonna. Leivonmäellä jakelun hoitaa Apusten paikallinen yhteyshenkilö ja Luhangassa jakelua koordinoi Palvelukeskus Tuuliharjun johtaja Vuokko Lehtonen kunnan kotihoidon kanssa.

Paitsi Sari Malinin asiakkaille, joulukukkakampanjaan osallistuminen on jossain määrin hyväntekeväisyystyötä myös yrittäjälle itselleen. Viime vuonna hän lahjoitti itsekin kukkia ja laittoi kampanjaan rahaa muutenkin.

– Työntekijäni jo huomautti, että olen liian höveli. Laitoin aina vähän isomman, kalliimman kukan. Mutta minusta se on ihanaa ajatuksena. Ja jos minä nyt siihen teen konkurssin, niin saan sitten tehdä, naurahtaa Malin.

Kampanjaan osallistuminen antaa hänelle hyvän mielen. Työssään hän näkee, kuinka kukka saattaa ilahduttaa ja tuoda lohtua ja se on monelle tärkeä asia tämän hetken maailmassa. Lisäksi kukka tuo Malinin mielestä väriä ja iloa ja joulukukka kuuluu jouluun. Hyväntekeväisyyttä Malin on tehnyt ennenkin, esimerkiksi lahjoittanut kukkia Elämänkaarijuhlaan.

– Jokainen hoitaa jollain lailla sitä omaa leiviskäänsä. Kuka lahjoittaa maailman lapsille ja kuka millekin. Mutta kun tämä on paikallinen, niin tottakai se on minulle vielä semmoinen, että tiedän, että kukat menevät lähialueen ihmisille.

Tarja Kuikka