Leivonmäen seurakuntatalolla on jo pari vuotta järjestetty aamupuurotarjoiluja, joiden on tarkoitus toimia matalan kynnyksen yhteisöllisinä kohtaamishetkinä. Idea tilaisuuksista syntyi Joutsan seurakunnan diakoni Nina Siitarin pohdittua keinoa vähentää ihmisten yksinäisyyttä, johon hän oli törmännyt usein työssään.

– Se on mielestäni kauhean surullista, että ihmiset joutuvat niin paljon elämään yksin, eikä ole ketään, kenen kanssa jakaa asioita. Edes yhtä hetkeä viikossa, sanoo kymmenisen vuotta diakonina työskennellyt Siitari.

Pohdinnoissaan Siitari tulisi ajatelleeksi, voisiko seurakunta järjestää aamupuurotarjoiluja, jonne yksinäiset voisivat tulla syömään sekä tapaamaan toisiaan ja seurakunnan työntekijöitä. Puuro keitettäisiin seurakunnan saamien ja eteenpäin jakamien EU:n ruoka-avustuskassien puurohiutaleista – niistä kun saa valmistaa aterioita, kun ei peri aterioista maksua.

Leivonmäen diakoniatyön tukiryhmän innostuttua Siitarin esittämistä ajatuksista aamupuuroa ja -kahvia on nyt tarjottu runsaan parin vuoden ajan tammikuusta huhtikuuhun ja elokuusta marraskuuhun aina tiistaiaamuisin. Tilaisuudet keräävät viikoittain 20-30 kävijää.

– Tästä on tykätty hirveästi. Pelkkää myönteistä palautetta on tullut, kertoo Siitari.

Puurosta ja kahveista vastaa 15 vapaaehtoista seurakuntalaista, heidän joukossaan muun muassa Raija Mykkänen. Vapaaehtoistyön tekeminen on Mykkäselle tuttua ja luontevaakin puuhaa.

Vaikka tilaisuuksien taustalla on ajatus yksinäisyyden torjumisesta, ei osallistuminen edellytä yksinäisyyttä, vaan Nina Siitarin mukaan kuka tahansa voi käydä syömässä vapaaehtoisella kannatusmaksulla tarjottavaa aamupuuroa. Hengellisyyttäkään ei vaadita, eikä ikää katsota. Tosin kävijät ovat olleet pääosin iäkkäämpiä.

– Toivotaan, että tulisi vaikka lapsiperheitäkin, jos tämä sopii heidän aikatauluihinsa. Jotkut käyvät tässä ennen töihin menoakin. Sekin on ihan toivottavaa, sanoo Siitari.

Käytännössä puurosta ja kahveista vastaa 15 vapaaehtoista seurakuntalaista, joista kaksi on kulloinkin vuorossa. Vapaaehtoisiin kuuluu muun muassa Raija Mykkänen, joka otti Nina Siitarin taannoisen opintovapaan aikana vapaaehtoisten työvuorojen organisoinnin vastuulleen Sinikka Hytösen kanssa. Tämän viikon tiistaina työvuorossa olleelle Mykkäselle vapaaehtoistyön tekeminen on luontevaa.

– Siinä voi auttaa lähimmäistä ja kaukaisempaakin lähimmäistä, Mykkänen totesi viitaten viimeksi mainitulla lähetystyöhön liittyvään vapaaehtoistyöhön, jota hän on tehnyt pitkään.

Tiistaiaamuisin Leivonmäen seurakuntatalolla järjestetyt puurotarjoilut ovat olleet suosittuja. Tilaisuuksissa käy viikoittain 20-30 henkeä. Paikalla on myös seurakunnan työntekijöitä, pappikin ehtiessään.

Hänkin on pistänyt merkille puurotilaisuuksien suosion.

– Aina kesällä jo kylillä kysellään, että koska aloitetaan.

Positiivista sanottavaa puurotarjoiluista on myös tämän viikon tiistaina syömässä poikenneella Terttu Koivistolla. Hän pitää tapahtumaa tärkeänä, tarjoaahan se eläkeläiselle mahdollisuuden tavata tuttuja.

– Tämä on ihan kiva, sellainen sosiaalinen tapahtuma. Täällä tapaa kavereita ja ystäviä, totesi puolisonsa kanssa puurolla käynyt Koivisto.

Terttu Koivisto on käynyt aamupuurolla seurakuntatalolla jo parin vuoden ajan.

Tarja Kuikka