Asiani koskee muutama vuosi sitten rakennetun keino-nurmi palloilukentän ympäristön maisemointia (yläkuvassa).

Kenttähän louhittiin harjumaisemaan jättämällä hiekkahauta-tunnelma valloilleen. Olen odottanut ja odottanut, milloin maisemointi kentän ympäristössä alkaa. Päivittäisillä retkilläni kentän maisemissa törmään kentän tekeleeseen, samaa pohtinevat myös Pertunmaan tietä ohi-ajavat matkalaiset. Maisema nykyisellään ei ainakaan kohota Joutsan keskustan ilmettä. Olikohan muuten niin, että kentän rakentamisurakka ei sisältänyt maisemointia.

Kentän pitkän sivustan hiekkainen alue ei liene vaikeasti maisemoitavissa. Esimerkiksi: hiekan päälle laitettaisiin 10 – 15 cm hakekerros tukialustaksi ja hakkeen päälle jotain heinän kasvuun soveltuvaa maa-ainesta ja ei kun heinänsiemenet päällimmäisiksi. Muutamalle puulle kaivaisin rinteeseen montun alkukiihdytykseen.

Liikuntatalon ja tekonurmikentän välinen rinne onkin jo ”kinkkisempi”. Nykyisellään se on erittäin jyrkkä. Esimerkiksi pikku lasten leikkimaastoksi se ei sovi lainkaan vaarallisuutensa takia. Rinne tulisi loiventaa. Rinteen yläosasta olisi helposti otettavissa muutama metri maata pois loivennuksen toteuttamiseksi. Loivennuksen jälkeen voisi toteuttaa samat toimenpiteet kuin kentän pitkälle sivustallekin: haketus – multaus – siemennös – männyt.

Ns. Yleisurheilukentän maisemointi (kuva alla) jäi aikanaan myös tekemättä. Siellä luonto ja aika on tehnyt tehtävänsä niin, ettei maisemointi ole enää välttämätöntä.

Esko Immonen
L-tekn, LM, 80 v.

Puheenvuoro-palstan kirjoitukset ovat Joutsan Seudun lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Tagged with →