Luhangan valtuusto hyväksyi lokakuussa poikkeuksellisen lapsiperheiden tukipaketin. Jatkossa kunta antaa rahallista tukea Luhangassa syntyvälle lapselle tuhat euroa vuodessa kymmenen vuoden ajan, mikäli perhe pysyy Luhangassa. Lisäksi perheelle tarjotaan muuta apua sekä äidille ilmaista hammashoitoa. Vastaavia tukipaketteja on kehitetty joissain muissakin Suomen pienissä maalaiskunnissa, mutta Luhangan nyt hyväksytty paketti lienee Suomen paras.

Luhangan vauvarahasta on syntynyt yllättäviä reaktioita. Muun muassa Lahden seudulla ilmestyvän sanomalehti Etelä-Suomen Sanomien toimittaja kirjoitti Luhangan tukipakettiin viitaten varsin kielteisen kolumnin, jossa lapsiperheiden tuen järkevyys kyseenalaistettiin. Ilmeisesti myös muutama kaupunkilaispoliitikkokin on kommentoinut luhankalaisten päätöstä kielteisessä valossa.

Nämä palautteet puolestaan saivat Luhangan kunnanjohtajan Tuomo Kärnän kirjoittamaan poikkeuksellisen vastauskirjelmän kunnan nettisivuille. On syytä Kärnän tapaan ihmetellä, miten tällainen pienenkin kunnan kuntatalouden kokonaisuudessa lähinnä symbolinen ele herättää kiehuntaa yhteiskunnan vaikuttajien piirissä. Luhangassa sentään yritetään luoda positiivista ja lapsimyönteistä ilmapiiriä, eikä ole jääty poteroon ruikuttamaan maailman pahuutta. Kannattaisikohan näiden kaupunkilaistoimittajien ja -poliitikkojen käydä ihan opintomatkalla Luhangassa.

Pääkirjoitus on paikallislehti Joutsan Seudun kannanotto kulloinkin esillä olevaan asiaan.

Tagged with →