Joutsan kunnanhallitus päätti maanantaina, että kunta lunastaa Joutsan Liikekeskuksen kokonaan itselleen. Kunnan aikomusten mukaan yksityisten omistamista liiketilojen osakkeista ei tulla maksamaan mitään, vaan kauppahinta on nolla euroa. Todennäköisesti kunnan lopullinen tavoite on vuonna 1971 valmistuneen liikerakennuksen osittainen purkaminen, vaikka tästä ei vielä kunnassa olekaan päätöstä tehty.

Liikekeskuksen tilanne kuvastaa laajemminkin maalaistaajamien yleistä ongelmaa: väestön vähentyessä ja kauppojen keskittyessä varsinkin pienet erikoisliikkeet joutuvat lopettamaan, jolloin tiloja jää tyhjilleen vanhaan ydinkeskustaan. Tämä ei ole pelkästään Joutsan ongelma, minkä voi jokainen käydä naapurikunnissa toteamassa.

Tyhjät liiketilat ovat iso rasite omistajilleen, jotka joutuvat maksamaan tiloista yhtiövastikkeita. Niinpä niistä myös mieluusti luovutaan hyvinkin alhaisella hinnalla. Kaikille tiloille ei kuitenkaan löydy ostajia, vaikka kuinka halvalla saisi. Monessa tapauksessa ainut järkevä ratkaisu onkin tilojen purkaminen.

Pääkirjoitus on paikallislehti Joutsan Seudun kannanotto kulloinkin esillä olevaan asiaan.

Tagged with →