Tämä on vakava varoitus, lähes syytös siitä, että Joutsan vuodeosastoa on supistettu liikaa.

Kunnan nettisivuilla on tilastoja terveydenhoidosta. Olen monta vuotta kummastellut ylilääkäri Ylä-Kolun asennetta Joutsaan: se osoittaa alaviistoon. Vaikka yöpartio lopulta toimii, näyttää siltä että ylilääkäri tähtää koko vuodeosaston alasajoon! Ensin paikkoja oli yli 30, sitten 24, sitten 20, lieneekö sitäkään enää. Varmaan ylilääkärikin haluaa että potilaita hoidetaan hyvin, mutta mielestäni kustannukset ovat nyt alimmillaan: niitä ei voi enää pienentää. Laskelmissa näkyy ilmiö ”bortförklara” eli asioita esitetään olemattomiksi.

Tilastot voivat valehdella ja tilastoilla voidaan valehdella. Siksi en käsitä kunnan mitättömiä lukuja Joutsan terveydenhoidon kohdalla. Ikään kuin vanhukset loppuisivat.

Joka neljäs joutsalainen on yli 75-vuotias, se on 1000 asukasta jotka huononevat koko ajan. Ruuhka-Suomessa laaditut tilastot eivät päde Keski-Suomessa, olemme eläviä ihmisiä, emme tilastoja.

Koivula
Aikomus saneerata Koivula vuodeosastoksi on kummallinen. Mihin nykyiset asukkaat siksi ajaksi, ja täyttävätkö he sen osaston taas remontin jälkeen?

Ajatus Jousen levollisesta ilmapiiristä nyt, ja sitten remonttimiesten tultua lekat ja maalipurkit käsissä rikkomaan seiniä on epäviisas. Mikä melu ja pöly, hirveät kustannukset, eikä paikkaluku kasva vaan vähenee!

Ehdotan että vuodeosastoksi saneerattaisiin 1) Joko Sparkaupan tyhjä tila Nordean talossa tai 2) Pikkupuodin viereinen iso huoneisto, jossa on myös alakerta. Seinät ovat valmiina, ambulansseille hyvin tilaa, sähkö ja vesi on molemmissa.

Potilaan todellisuus
Sunnuntaiaamuna kolmelta 27.10. olin Keskussairaalan päivystyksessä ja pyysin kyynelsilmin lääkäriltä, että saisin olla siellä aamuun, sillä rasittava kotimatka pelotti. Nuori mieslääkäri alkoi runoilla: ”Miellyttävämpäähän teidän on herätä tutulla Joutsan vuodeosastolla!” Toisin kävi: heräsin Laukaassa. Joutsa täynnä, Keuruu täynnä, viimeinen peti Laukaassa. Minua huutokaupattiin ympäri maakuntaa.

Eikä tässä kaikki: 4 tuntia päivystyksessä, yksi vrk. vuodeosastolla, sitten: taksi on tilattu, kotiin! Osastonlääkäri näki järkytykseni ja ehdotti, että menisin Jouseen toipumaan. Siis vain menisin! Sitten hän ehdotti Erkinpuistoa, mutta potilaan pitää tietää, onko vuorikausimaksu sama kuin vuodeosastolla.

Olen rakentanut Joutsaa veroillani kauan, ja vaadin että sairaalapaikka ynnä riittävän pitkä hoito pitää löytyä silloin kun tarvitsen.

Maanantaina alkoi kotiutusralli: puolikuolleita potilaita hätistettiin pois ja ambulanssista kärrättiin lisää potilaita happiviiksissään edellisten paikalle. Ruuhka on mieletön.

Kokemus
Keskussairaalan yöpäivystyksessä epäpätevä henkilö tökki ja tökki, pisti ja pisti ennen kuin löysi verisuonen johon lääke pistettiin tippumaan. Minun käteni on viikon ajan ollut musta, pitkälti yli ranteen. (Verisuonet kämmenselässä ovat selvästi koholla). Tyttö oli väärässä paikassa piikkeineen, ja minulle pisti vihaksi kuumeen keskellä.

Vertailu
Jos vertaan Joutsan ja Laukaan vuodeosastoja, en näe hoidossa mitään eroa. Pätevä hoito, ystävällinen kohtelu, maukas ruoka ja kaunis huone. Laukaassa on 21 vuodepaikkaa ja ehkä enemmän henkilökuntaa, sillä joku hoitaja tuli heti kun painoin nappia.

Rekrytointi
Nettisivuilta yritin lukea, onko Joutsan terveydenhoidossa avoimia työpaikkoja. Olen kuullut rekrytointivaikeuksista vuosien ajan. Ehdotan Joutsan hoitajille kuntalisää: satanen kuussa (eikä neljässä vuodessa). Hakijoita löytyy heti, eikä mikään ammattijärjestö voi estää palkkojen tarkistusta ylöspäin. Kunnan itsehallinto sallii kuntalisän maksamisen, ja se helpottaisi hoitoalan paineita ja hyödyttäisi potilaita. Rahan löytyminen on järjestelykysymys kuten yksityistaloudessakin.

Päivi Elomaa-Onali

Puheenvuoro-palstan kirjoitukset ovat Joutsan Seudun lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Tagged with →