Joutsankin katukuvassa huomaa kohtalaisen usein, että omakotitalojen katoille on hankittu aurinkopaneelit. Myös paikallisten asentajien kokemukset tukevat arkihavaintoa aurinkosähkön lisääntymisestä.

– Kyselyitä aurinkosähköjärjestelmistä on viime aikoina tullut hiukan enemmän kuin aiemmin. Selvästi on mielenkiinto herännyt, arvioi Juho Kuisma Ansioniemen Sähköstä.

Paikallisten yritysten lisäksi oman osansa asennuksista ovat viime vuosina ottaneet niin sanotut kiertävät kauppiaat, joten kiinnostuksen kasvu on todennäköisesti suurempaakin kuin paikallisten saamista tilauksista näkyy.

– Omakotitalojen lisäksi aurinkosähköä kysytään erityisesti kesämökeille, joille ei ole vedetty sähkölinjaa. Tällaisissa tapauksissa aurinkosähkö voi olla huomattavasti edullisempi ratkaisu, muistuttaa Juho Kuisma.

Yksi kysynnän vauhdittaja on saattanut olla Suur-Savon Energiasäätiön tämänvuotinen kampanja, jossa Järvi-Suomen Energian sähköverkon alueella oli mahdollista saada 1.500 euron avustus aurinkosähköjärjestelmän hankintaan.

Nurmisilla aurinkosähköä jo puolitoista vuotta

Heikki ja Seija Nurmisen omakotitalon katolla (yläkuvassa) Joutsan Peltolan alueella on tuotettu aurinkosähköä viime vuoden toukokuusta lähtien eli melko tarkkaan puolitoista vuotta. Talon lounaaseen antavalla lappeella on 12 aurinkopaneelia, jotka ovat puolentoista vuoden aikana tuottaneet noin 3.400 kilowattituntia sähköenergiaa, mistä kuluvan kalenterivuoden aikana noin 2.000 kilowattituntia.

Tuotto voi vielä tulevaisuudessa parantuakin, sillä Nurmisten pihalla on pari isohkoa varjostavaa mäntyä odottamassa kaatoa.

Nurmisten mukaan aurinkopaneelien omistaminen on lähestulkoon täysin vaivatonta. Ainoat hoitotoimet ovat lumien lakaisu paneelien päältä talvella ja siitepölyn pesu kesällä.

Aurinkosähköjärjestelmän invertteri muuntaa paneelien sähkövirran kotikäyttöön sopivaksi. Invertteristä voi myös tarkkailla järjestelmän tuottaman sähkön määrää. Järjestelmän tuottotiedot on myös mahdollista lukea esimerkiksi kännykästä mobiilisovelluksen kautta.

Talossa on muutenkin tehty äskettäin energiaremonttia: vanha öljylämmityskattila vaihdettiin vesi-ilmalämpöpumppuun. Samalla talon lämmityskulut putosivat puoleen.

Kesällä paneeleista kertyvä ylijäämäsähkö syötetään automaattisesti valtakunnanverkkoon ja sähköyhtiö – Nurmisten tapauksessa Fortum – huomioi tuotetun sähkön vähennyksenä sähkölaskulla.

– Se olisi hyvä, jos sähköä saisi varastoitua itse, pohtivat Nurmiset järjestelmän kehittämistä.

Paneeleja ei ole pakko laittaa katolle

Pekka Lankian kotitilalle asennettiin aurinkopaneelit tallin päätyyn omalle jalustalle. Asennustavassa on tiettyjä etuja perinteiseen kattoasennukseen verrattuna.

Pekka ja Ulla Lankia harkitsivat jo pari vuotta sitten aurinkopaneelien asennusta kotitilansa pihapiiriin. Tuolloin todettiin, että ainoa järkevä, siis etelään suuntaava, asennuspaikka olisi ollut vanhan navetan katto, jonne asentaminen olisi edellyttänyt käytännössä vanhan tiilikaton uusimista. Tuolloin hankinnasta luovuttiin.

Muutamassa vuodessa järjestelmien hinnat tippuivat ja asiaa alettiin harkita uudestaan. Tällä kertaa Lankiat hoksasivat, ettei paneeleja ole heidän tapauksessaan pakko asentaa katolle, vaan paikaksi valikoitui pihapiirin tallin eteläseinä, jonne rakennettiin puukehikko paneeleja varten.

Asennustavasta johtuen paneelit tulivat normaaliin kattoasennukseen verrattuna huomattavasti jyrkempään kulmaan. Asennuksen tehneen Sähkö-Henkka Oy:n Henry Rantalaisen mukaan tästä seuraa tiettyjä etuja. Lumi ei kerry paneelien päälle estämään sähköntuotantoa. Jyrkässä kulmassa olevat paneelit myös toimivat paremmin keväällä ja syksyllä, kun aurinko paistaa matalalta ja myös sähkön kulutus on suurempaa kuin kesällä. Omalle alustalle asennetut paneelit eivät myöskään kuumene niin paljon kuin katolle asennetut, jolloin niiden sähköntuottokyky pysyy parempana.

Lankian paneelit ovat olleet käytössä vasta vajaan kuukauden, joten historiatietoa sähköntuotosta ei ole kertynyt. Pekka Lankia kuitenkin arvioi, että omalla aurinkosähköllä voitaisiin kattaa jopa kolmannes talouden noin 17.000 kilowattitunnin vuosikulutuksesta.

Aurinkosähkö voi olla hyvä sijoitus

Moni hankkii aurinkosähköjärjestelmän, koska haluaa tukea osaltaan päästötöntä ja uusiutuvaa energiantuotantoa. Nykytekniikalla aurinkosähkö voi kuitenkin olla myös aivan hyvä sijoitus, josta saa kohtuullista vuosituottoa.

Aurinkosähköjärjestelmiä asentavan joutsalaisen Sähkö-Henkka Oy:n yrittäjä Henry Rantalainen ottaa esimerkin oman kotinsa aurinkosähköjärjestelmästä. Järjestelmään kuuluu 20 paneelia, joiden vuosittainen sähköntuotto on ollut 4.000–4.500 kilowattituntia. Tuotetun sähkön arvo verkkosähkön hinnalla laskettuna on siis noin 560–630 euroa.

Nykyaikaisen 20 paneelin järjestelmän hinta asennuksineen on noin 9.000–10.000 euroa. Näin järjestelmä tuottaa sijoitetulle pääomalle 5–7 prosentin tuoton. Järjestelmien tekninen käyttöikä on hyvinkin 25–30 vuotta.

Huomioitavaa aurinkosähköjärjestelmän hankinnassa

Nyrkkisääntönä on, että kannattaa hankkia yksi paneeli tuhannen kilowattitunnin vuosikulutusta kohden. Jos siis kodin sähkön vuosikulutus on 12.000 kWh, kannattaa hankkia 12 aurinkopaneelin järjestelmä.

Järjestelmien myyjien pitäisi aina varmistaa, että sähkön ulosmyynti sähköyhtiölle onnistuu verkon teknisen kunnon puolesta. Jos ei asiaa varmisteta, saattaa asiakas joutua maksamaan linjasaneerauksen kustannuksia jopa useita tuhansia.

Markku Parkkonen

Tagged with →