Joutsan valtuustossa nähtiin peruskaavan mukainen kokous maanantaina. Usein kun on isoja lukuja päätettävänä, niin asiat menevät läpi suuremmitta puheitta, ja niin nytkin.

Valtuusto hyväksyi vanhuspalveluiden lisämäärärahaesityksen 500.000 euroa ikäihmisten asumispalveluihin. Perusturva tarvitsee enemmän rahaa kuin budjettiin oli varattu, sillä ostopalvelupaikat eivät olekaan vähentyneet kuten ennustettiin. Kunta ostaa ikäihmisille tehostettua palveluasumista pääsääntöisesti palvelusetelillä.

Kiinteistöverot vuodelle 2020 määrättiin entisen mallin mukaisesti. Pääasiassa vakituiseen asumiseen käytettävien rakennusten veroprosentti on 0,60 ja muuhun asumiseen kuin vakituiseen asumiseen käytettävien rakennusten veroprosentti 1,20. Yleinen kiinteistöveroprosentti 1,10 ja yleishyödyllisen yhteisön kiinteistöveroprosentti 0,00, eikä kunnan tuloveroprosentti 21,00 tulevalle vuodelle 2020 sekään poikkea viime vuosina nähdystä.

Kiinteistöverojen tuottoarvio tälle vuodelle on vakituisesta asunnosta 572.000 euroa, muista asunnoista 421.000 ja yleisestä kiinteistöveroprosentista 772.000 euroa. Yhteensä kunnan kassaan kilisee näin ollen 1.765.000 euroa.

Tuloveroprosentti 21,00 kerryttää puolestaan noin 12,25 miljoonaa euroa. Yhden veroprosentin muutos vuositasolla tarkoittaa noin 635.000 euroa.

Muissa asioissa valtuutettu Lea-Elina Nikkilä toi esille vihreiden valtuustoaloitteen osallistuvasta budjetoinnista. Mallissa yhdistettäisiin taloutta ja demokratiaa. Kuntalaiset otettaisiin siinä mukaan päättämään, mihin taloudelliset resurssit suunnataan ja millä tavalla ne käytetään.

Maanantain valtuuston kokous jäi kuitenkin ikuisesti aikakirjoihin. Siellä harjoiteltiin nimittäin ensimmäistä kertaa live-striimausta internettiin nykyaikaisilla laitteilla. Kunnan tietokone-asiantuntija Jarkko Puhakka testasi nettikameran ja äänentoiston toimivuutta valtuustosalissa. Tarkoituksena on jatkossa, että valtuuston kokoukset lähetetään suorana lähetyksenä internetissä. Tavoitteen mukaan palvelu saattaisi olla käytössä seuraavan valtuuston kokouksen yhteydessä.

Tallenteen 21.10. tapahtumista pääsee katsomaan Youtube-palvelusta kirjoittamalla hakusanaksi ”joutsan kunta”.

Janne Airaksinen

Yläkuva: Joutsan kunnan tietokone-asiantuntija Jarkko Puhakka (oik.) testasi kokouksessa laitteistoa, joilla tulevaisuudessa kokoukset lähetetään suorana lähetyksenä. Taustalla hyvinvointi- ja sivistysjohtaja Mika Sirkka, perusturvajohtaja Anna-Maija Kääriäinen ja Liisa Temisevä.

Yleisnäkymää kunnanvaltuuston salista juuri ennen kokouksen alkua.