Suur-Savon Sähkö -konsernin uusimmassa osavuosikatsauksessa kerrottiin, että konserni pyrkii asentamaan sähköverkon rakentamisen yhteydessä mahdollisimman paljon samoihin kaivantoihin myös valokuituverkkoa. Tällaisia kaivutyömaita on näkynyt Joutsan seutukunnallakin. Sähköyhtiön valokuituprojekteissa on vinha järki, sillä valokuidun asennuskustannukset ovat yhteisasennuksissa jopa vain kolmasosan siitä, mitä kuidun kaivaminen yksinään maksaisi.

Suur-Savon Sähkön hankkeet eivät suoranaisesti tuo valokuitua vielä asiakkaiden koteihin. Ensisijaisesti kuidun käyttäjäksi haluttaisiin saada joku vakiintunut dataliikennetoimija. Toistaiseksi ainakin Joutsassa odotellaan edelleen, saako Keski-Suomen Valokuituverkot toimintansa siihen kuosiin, että se voisi tarjota kuituyhteyksiä laajemmin.

Valokuidun ongelmaksi kuluttajamarkkinoilla voi muodostua loppujen lopuksi se, että langaton 4g-tekniikka on jo osin ajanut ohi valokuidusta. Suurin osa maaseudunkin asukkaista pärjää tänä päivänä hyvin toimivalla 4g-yhteydellä, eikä siten halua sijoittaa satoja tai jopa tuhansia euroja valokuituliittymään. Runkoverkoissa ja yritysten sekä yhteisöjen viestinnässä valokuituverkkoa kuitenkin tullaan tarvitsemaan, joten sitä on syytä edelleen myös rakentaa.

Pääkirjoitus on paikallislehti Joutsan Seudun kannanotto kulloinkin esillä olevaan asiaan.