Varman Hirviseurue Luhangassa ampui ensimmäisenä jahtipäivänä mielenkiintoisen näköisen hirven. Harmaahirvikoira Kessu haukkui ja vei hirveä hiljalleen pari tuntia, kunnes hirvi ammuttiin. Syy hiljaiseen vauhtiin selvisi, kun hirven jalat nähtiin. Eläimen sorkat olivat todella oudon näköiset. Varsinkin etujalkojen sorkat olivat täysin epämuodostuneet. Lisäksi sorkista putkiluihin tulevat jänteet olivat osin luutuneet.

Kyseessä oli neljätappinen uroshirvi, jonka lihapaino oli sentään 205 kiloa. Hampaiden perusteella kyseessä ei ollut mikään ikäloppu vanha hirvi. Lisäksi karvat rintalastan päältä olivat kuluneet pois, koska hirvi on saattanut joutua syömään kontallaan.

Varman hirviporukassa kukaan ei ollut koskaan nähnyt samanlaisia sorkkia, mutta muisteltiin, että joskus jostakin tapauksesta on lehdissä kirjoiteltu.

Otin yhteyttä Ruokaviraston (entisen Eviran) villieläinlääkäriin Marja Isomursuun. Hän on riistaeläinten tautien parhaita asiantuntijoita Suomessa.

– Onpa kyllä hirveän näköiset sorkat. Jos vain yhdessä sorkassa olisi tuo muutos, niin jonkunlainen sorkkaan sattunut vamma olisi voinut sen selittää, mutta kun kaikki sorkat ovat tuollaiset, niin jostain muusta kasvuhäiriöstä on kyse, totesi Isomursu kuvia nähtyään.

– Ei näiden syytä tarkkaan voi tietää, mutta mahdollisesti verisorkka, joka muodostaa sarveissorkkaa, on jotenkin vaurioitunut eikä toimi oikein. Taustalla voi olla jokin sorkkakuume ja/tai systeemisairaus, joka on jo voinut mennä ohikin. Ilmeisesti perinnöllistäkin taustaa tällaisilla voi olla, ainakin kotieläimillä sellaista tiedetään.

Sorkkahoitoa olisi hirvi tarvinnut!

Heikki Henttonen

Luonnonvarakeskuksen metsäeläintieteen professori (emeritus)

Yläkuva: Heikki Henttosen ottamissa kuvissa näkyy selvästi, miten pahoin kyseisen hirviyksilön sorkat olivat epämuodostuneet.

Tagged with →