Tietokirjailija Pepe Forsberg esitteli Joutsan pääkirjastossa tuoreimman retkeilykirjansa viime viikolla. Tilaisuudessa julkistettiin Kansallispuistot tutuiksi -retkeilykirjasarjasta uusin osa, Itä-Suomi. Kirja on sarjan neljäs osa.

Forsberg kiertää maamme kansallispuistoja ja hänen pyrkimyksenään on innostaa ihmisiä lähtemään tutkimusmatkalle kotimaamme metsiin, soille ja vesistöjen äärelle.

Kirjassa ja kirjailijassa on paikallista sidettä, sillä retkeilykirjassa esitellään Leivonmäen kansallispuisto yhtenä monista kohteista. Joutsan seutukunta on myös sikäli Forsbergille tuttua, että hänen sukunsa kesäpaikka sijaitsee Tammijärvellä.

Forsberg on suositun Kansallispuistot tutuiksi Facebook -ryhmän perustaja. Hänen retkiään seuraa verkossa jo 90.000 retkeilystä innostunutta ulkoilmaihmistä.

Luonto- ja retkeilytarinoiden lisäksi kirjaston tilaisuudessa nähtiin hienoja luontokuvia ja kirjailijan kuvaamia lyhytelokuvia Suomen kansallispuistoista. Uusinta tekniikkaa on käytetty runsaasti, ja niinpä Leivonmäen kansallispuistostakin oli nähtävillä aivan tuoretta videota ilmasta käsin droonilla kuvattuna.

Kirjassa kerrotaan muun muassa kansallispuistojen luonnosta, eliölajeista ja historiasta. Oman retken suunnittelua helpottavat käytännön vinkit parhaista retkikohteista ja reiteistä, kulkuyhteyksistä sekä puistojen säännöistä. Kansallispuistojen kartat sekä osoite- ja koordinaattitiedot auttavat löytämään perille luontoelämysten äärelle.

Jokaisen kirjan loppuun on painettu QR-koodi, jonka lukemalla saa käyttöönsä lisää sisältöjä oman retkisuunnitelman tueksi. Tarjolla on videoita, retkivinkkejä, linkkejä ajankohtaisiin säätietoihin ja joukkoliikenteen aikatauluihin sekä paljon muuta hyödyllistä. Lisäsisältöjen avulla kirja pysyy myös ajan tasalla, mikäli puistoissa tapahtuu muutoksia.

Janne Airaksinen

Yläkuva: Tietokirjailija Pepe Forsberg kiertää Suomen kansallispuistoja ja tekee niistä tietokirjoja.