Hautausmaakulttuuria osataan Suomessa edelleen arvostaa. Saamme ihailla ja hiljentyä, rauhoittua hyvin hoidettuja hautoja katsellessa. Sielu lepää.

Omaiset käyvät kesäisin uskollisesti kaukaakin muistelemassa edesmenneitä sukulaisiaan, ystäviään. Helposti nypätään kuihtuneet kasvit, kastelukannu ahkerassa käytössä ja halutaan jättää kaunis kädenjälki elävienkin silmäniloksi.

Kukkakaupatkin voisivat tarjota palveluaan niin, että veisivät syysistutuksen, joululyhdyn haudalle, mikäli kaukana asuvalla omaisella ei ole mahdollisuutta tähän. Tietenkin hautausmailla sijaitsee paikka, jossa voi konkreettisen kynttilän sytyttää muualle haudattujen muistoksi.

Nyt kuitenkin eletään syksyä, jolloin seurakunnankin tarjoama palvelu, kesäkukkien hoito, on päättynyt ja hauta ammottaa tyhjyyttään.

Tähän aikaan on syysistutuksien aika, jolloin kanerva- ja callunakauppa vilkkaimmillaan. Havuttaminenkin, mutta mistä havut? Kukkakaupassa saattaa olla jokunen havunoksa.

Asiasta tietämättömän kysymys: onko esimerkiksi Lions Clubin jäsenet hyväntahtoisena eleenä tuonut hautausmaan portille kuorman havunoksia yleiseen käyttöön hautojen havuttamiseen? Tästä olisi suuri apu omaisille ja silmäniloa kaikille. Eiköhän maanomistajien metsistä löydy karsittavia kuusenoksia?

Kaikilla ei ole sukulaisia, jos tarvitaan arkunkantoapua, kaatumispisteessä olevat hautakivetkin tarvitsevat oikomista. Olisiko Leijonilla tällaista edullista apua tarjolla?

Kotikunnassani ”Leijonat” painattivat myyntiin seinäkalenterin , jossa eri kuukausina vanhoja, ihmisiä kiinnostavia valokuvia. Ja monelle varttuneelle ikimuistoinen on ollut Leidien pentuineen tarjoama joulujuhla puuroineen ja torttukahveineen ja ohjelmineen. Lähtiessä ovella kahvipaketti mukaan ja turvallinen kyyti kotiin. Todella ihailtava ele ja muisteluja tästä riittänee koko vuodeksi.

Uskon, että Joutsassa on monipuolista tarjontaa ja auttamishalua on ollut hyvinkin. Tietämättä siitä tässä vain kilometrien takaa sukujuuriaan tutkivan joutsalaisen entisen kauppiaspariskunnan Abel ja Elin Laitisen lapsenlapsen ajatuksia.

Terttu Laitinen

Puheenvuoro-palstan kirjoitukset ovat Joutsan Seudun lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Tagged with →