Joutsan tekninen lautakunta käsitteli torstaina risu- ja puutarhajätteen toimittamisesta jätteiden käsittelyyn tullutta ongelmaa. Lehti ei ole vielä pudonnut puusta, joten suurin puutarhajätteen palautusesonki on vielä edessä. Ongelma tämä on siinä mielessä, että kunnan Lassilta & Tikanojalta ostamat ilmaiset vientipäivät kuntalaisia varten ehtivät jo mennä ohi.

Lautakunta päätyi ratkaisuun, jossa kunta ostaa kolme lisäpäivää lokakuulle risujen ja lehtien ilmaiselle kärräämiselle. Kunnanjohtaja, vt. tekninen johtaja, Harri Nissinen tukee huomiota, että arkipäivät eivät sovellu tässä asiassa työssäkäyvälle väestönosalle parhaalla mahdollisella tavalla.

– Näyttää siltä, että toimitaan perjantaina virka-ajan puitteissa. Toivoimme lauantaita, mutta ei taida onnistua. Kustannuksista voin sanoa, kun lisäpäivät on toteutettu, kertoo Nissinen.

Lautakunnassa oli myös esillä kuntalaisten antama runsas palaute, joka tiettävästi ei ole uutta järjestelmää juurikaan mairitellut. Vireillä on esimerkiksi kuntalaisaloite entiseen toimintatapaan palaamisesta.

– Aloite ei varsinaisesti ollut esillä, vaan muu saatu palaute. Mutta pohdimme keväällä käytäntöjen muuttamista ja siihen tarvitaan mukaan joku yrittäjä, mielellään paikallinen. Korostin itse myös kallista hintaa, mielestäni 25 euroa on kova hinta kuormasta, toteaa Nissinen.

Kunta lopetti risu- ja puutarhajätteiden veloituksettoman vastaanottamisen jätevedenpuhdistamolla ja Leivonmäen entisellä kaatopaikalla. Keväällä siirryttiin järjestelmään, jossa muun muassa risut ja lehdet on pitänyt viedä Lassila & Tikanojan järjestämiin vastaanottopisteisiin. Toimittaminen oli veloituksetonta parina päivänä muutaman tunnin ajan kolmen viikon aikana keväisin ja syksyisin. Muina aikoina risu- ja haravointijätteen vieminen maksaa 25 euroa kuutio.

Syksyn ilmaiset päivät olivat viikoilla 36–38.

Janne Airaksinen