Purentalihasten kireydestä johtuvat vaivat ovat nykyään yleisiä, sanoo purentalihasten hierojaksi kouluttautunut leivonmäkinen hieroja Minna Nieminen. Esimerkiksi hampaiden yöllinen narskuttelu, purentaviat tai stressaavassa tilanteessa tapahtuva tahaton hampaiden yhteen pureminen aiheuttavat jännitystä purentalihaksissa, ja se voi johtaa monenlaisiin oireisiin.

Yleisimmillään kyse on Niemisen mukaan päänsärystä, mutta seurauksena voi olla myös esimerkiksi niska-hartiaseudun jännitystä tai hammas- tai korvasärkyä. Joku saattaa esimerkiksi mennä hammaslääkäriin luullen kärsivänsä hammasongelmista, mutta tutkittaessa selviää, ettei hampaissa ole vikaa, vaan kyse on purentalihasten kireydestä.

Hierottaessa purentalihaksia käsitellään Niemisen mukaan suun sisä- ja ulkopuolelta ja lisäksi käsitellään kaulan, niskan ja hartioiden aluetta.

– Vähän aina sillä lailla asiakkaankin mukaan, että minkälaista oiretta on. Ja juuri sen mukaan, missä tuntuu eniten niitä kireyksiä, sanoo Nieminen.

Purentalihasten hieronnan ohella klassista hierontaa tarjoava Minna Nieminen on Joutsan seutukunnan hierojien joukossa uusi kasvo, sillä hän valmistui hierojaksi keväällä ja aloitti alan yrittäjänä kesäkuussa. Hierojaksi aiemmin ravintolakokkina toiminut ja esimerkiksi Leivonmäen Teboililla ja Karoliinan kahvimyllyssä työskennellyt Nieminen päätyi opiskelemaan todettuaan, että haluaa tehdä keittiöhommien sijaan jotain muuta.

Uuden alavalinnan ratkaisi monta asiaa; vahva asiakaspalvelutausta, halu tehdä päivätyötä ja nimenomaan käsillä tehtävää työtä, sekä mahdollisuus auttaa työssä ihmisiä.

– Tässä ammatissa kohtasi ne kaikki, sanoo Nieminen.

Leivonmäellä toimii Niemisen lisäksi kaksi muutakin hierojaa, mutta Nieminen ei ajattele näitä niinkään kilpailijoina, vaan kokee, että pienellä paikkakunnalla yrittäjien ja kollegoiden kesken on tärkeää tehdä yhteistyötä ja käyttää hyväksi toimijoiden erilaisia vahvuuksia.

Hierojan työssä voi hänen mukaansa erikoistua moneen asiaan, joten hän pitää tärkeänä sitä, että Leivonmäen kaltaisesta pienestä paikasta löytyy monipuolista tarjontaa. Sitä paitsi kaikki hierojat ovat kuitenkin Niemisen mukaan aina vähän erilaisia.

– Hieroja kun tekee käsillään, niin kaikillahan on tosi erilainen tyyli ja käsiala.

Tähän mennessä Minna Niemisen hoitopöydällä on vieraillut asiakkaana pääasiassa leivonmäkisiä, mutta myös muualta tulleita. Tuore yrittäjä kokee saaneensa hyvän vastaanoton.

– Kesällä minulla oli vähemmän aikoja tarjolla, kun puoliksi lomailtiin lasten kanssa. Mutta tosi hyvin on ollut asiakkaita, hän sanoo.

Yksi kiitosta saanut on ollut perinteisen ajanvarauksen ohessa tarjolla oleva nettiajanvaraus, jota Nieminen kuvaa helpoksi niin asiakkaan kuin itsensäkin kannalta.

Aloittaessaan kesäkuussa yritystoiminnan Nieminen toimi alkuun Leivonmäen kyläkaupan naapurihuoneistossa, mutta syyskuun alussa hän siirsi toimintansa kivenheiton päähän Leivonmäentien toiselle puolelle entisen kioskin tiloihin. Nykyisessä, puolisonsa omistamassa toimitilassa Niemisellä on neliöitä reilusti, joten hän on miettinyt ottavansa saman katon alle jonkun toisenkin yrittäjä, joka tarjoaisi saman tyyppistä, joskaan ei tietenkään samaa palvelua kuin hän.

– Voisin esimerkiksi ottaa kaveriksi vaikka jotain kosmetologin palveluja. Tähän saisi ihan hyvin toisellekin tilaa.

Tarja Kuikka