Joutsan kunnan viime vuosikymmenien merkittävin kehityspanostus odottaa vielä toteuttajiaan Oravakivessä. Joutsan kunta osti vuonna 2017 noin miljoonalla eurolla Oravakivestä reilun parinkymmenen hehtaarin maa-alueen, joka kaavoitettiin ranta-asuintonteiksi ja yritystonteiksi. Joutsan Nuoli -yrityspuistoksi nimetyn alueen markkinointia on viety kuluvan vuoden aikana eteenpäin, mutta toimijoita ei toistaiseksi alueelle ole löytynyt.

Kunnan omistuksessa oleva Oravakiven alue näkyy ylhäällä olevassa ilmakuvassa Nelostien  vasemmalla puolella. Kuva: Pasi Olkkonen, Dataseed.

Seuraava vaihe kunnalla onkin rannalla sijaitsevien Oravakiven asuintonttien hinnoittelu ja työstäminen myyntikuntoon. Kaava mahdollistaa niin omakoti-, paritalo- kuin rivitalojenkin rakentamisen alueelle.

Kunnanjohtaja Harri Nissisellä ja elinkeinokoordinaattori Petri Kaitamäellä on uskoa siihen, että ainakin rantatontit saadaan kaupaksi, kuten on saatu esimerkiksi Luhangan Hepoluhdassa. Kunnanjohtaja Nissinen suhtautuu kuitenkin varovaisesti ajatukseen, että alueesta varattaisiin suurempi osa ”kuivan maan tonteista” asuintonteiksi.

– Tällä hetkellä Joutsassa taitaa olla yksi omakotitalo rakenteilla, joten kyllä nyt kaavoitetut tontit todennäköisesti riittävät. Oravakiven rantatontit kuitenkin tarjoavat laadukasta asumista, joten halpamyyntiin niiden kanssa ei lähdetä, toteaa Nissinen.

Varovaisuuteen kuivan maan tonttien suhteen lieneekin syytä, sillä Joutsan kaltaisilla paikkakunnilla ei tonttien tai valmiiden omakotitalojen kysyntää kovin paljon ole.

Elinkeinokoordinaattori Petri Kaitamäki ei kuitenkaan pidä tätä tilannetta pysyvänä luonnonlakina.

– Voihan olla, että maailma muuttuu niin, että Joutsan kaltaisille hyvien liikenneyhteyksien varrella oleville paikkakunnille syntyykin uutta muuttoliikettä. Esimerkiksi eräs paikkakunnasta kiinnostunut pariskunta piti tärkeänä kohtuullisen sujuvaa liikkumista Joutsasta Helsinki-Vantaan lentoasemalle, kertoo Kaitamäki.

Mikäli Joutsan elinkeinokoordinaattori Petri Kaitamäen (vas.) ja kunnanjohtaja Harri Nissisen ponnistelut tuottavat tulosta, Oravakiven entisen leirintäalueen maisemiin voi lähivuosina nousta asuntoja omarantaisille tonteille. Oravakiven alueelle on myös kaavoitettu tontteja teollisuuden ja palvelujen tarpeisiin. Kuva: Markku Parkkonen.

Elinkeinokoordinaattori Kaitamäen työpöydällä yksi päällimmäisistä asioista on tämän vuoden aikana ollut Oravakiven ja koko kunnan alueen markkinoinnin kehittäminen. Tämä on näkynyt varmasti monen joutsalaisenkin tietokoneella ja älypuhelimella Google-mainoskampanjana.

– Mietin aluksi, näkyykö kampanjamme ollenkaan paikkakunnan ulkopuolella. Näyttäisi siltä, että esimerkiksi Googleen ”asunnot Joutsa” -hakutermillä tehdyistä hauista suurin osa on tehty pääkaupunkiseudulta. Eli kiinnostusta näyttää olevan, kommentoi Kaitamäki.

Yritysten houkuttelu Oravakiven alueelle tulee varmasti olemaan haastavaa. Monessa pienessä kunnassa vastaavat yritysalueet saattavat seisoa tyhjillään vuosikausia. Joutsan ehdottomana etuna Kaitamäki ja Nissinen pitävät sijaintia Nelostien varrella kohtuullisen lähellä suurimpia kaupunkiseutuja.

Kunnanjohtaja Nissisen mukaan yksi iso ongelma yritysten houkuttelussa on työvoiman heikko saatavuus.

– Tämä ongelma koskee jo paikkakunnalla oleviakin yrityksiä.

Nissinen katsoo, että tässä vaiheessa kunnan ei kannata lähteä rakentamaan alueelle kunnallistekniikkaa, kun ei ole tiedossa, millaisia tarpeita alueelle tulevaisuudessa sijoittuvilla yrityksillä olisi.

– Se voi olla kuitenkin mahdollista, että alueelle tehtyä kaavaa voitaisiin tarkistaa, sanoo Nissinen.

Markku Parkkonen