Tarkoitukseni on ottaa kantaa yleisurheilukentän ns. nurmikon uusintaan. Ensinnäkään en ymmärrä, miksi entinen nurmipinta piti vaihtaa. Nyt se kuitenkin vaihdettiin kutakuinkin sillä menetelmällä, että entinen nurmi multineen kuorittiin pois muutaman sentin syvyydeltä ja tuon jälkeen kylvettiin uusi heinän siemen lisäämättä juurikaan uutta multaa.

Näin voi päätellä, kun vertailee kentän reuna-alueilla tapahtunutta muutosta – alempanahan tämä uusi pinta on. Erikoista tuossa kuitenkin oli se, että kun vanha multa oli kuorittu pois, alta paljastui kivinen alusta, jossa oli suuria kiviä eli pinnaksi paljastui huonoa soraa, jossa oli jopa 10 cm läpimitaltaan olevia kiviä.

Nyt nuo kivet ovat pinnassa, jos ei muuta niin ainakin haittaamassa nurmikon leikkuuta. Nurmikon teon jälkeen löysin ainakin viisi (5) vähintään 10 cm läpimitaltaan olevaa kiveä ihan pinnasta. Minä en ainakaan leikkaisi omalla koneellani tuota nurmikkoa, koska siellä joukossa on runsaasti jopa tuumakkaita kiviä. Lopputulos nurmikon uusimiseksi on surkea. Tekisi mieli kysyä, kuka oli kunnan puolesta määrätty perästäkatsojaksi tässä erittäin huonosti tehdyssä työssä.

Jonkin asteisen kentän hoitajan koulutuksen saaneena (liikuntateknikko) ehdotan lisättäväksi kentälle vähintään neljä (4) cm uutta multaa ja suorittamaan uusi siemennös.

Miksi minä voin antaa tälläisia lausuntoja? Olen golfharrastaja, joka joutuu lyömään gofpalloja nurmikon ulkopuolelta oman muovisen maton päältä kentän nurmimatolle. Pallot eivät suostu menemään aina samaan kohtaan vaan sijoittuvat hyvinkin laajalle alueelle kentän eri osiin. Näin ollen olen joutunut tutustumaan kentän rakenteisiin hyvinkin laajalti. Sen lisäksi, että palloni menevät milloin mihinkin suuntaan, olen pahoittanut mieleni kentän nurmikkopinnan suhteen.

Esko Immonen
X-Mäntsälän kunnan kentänhoitaja, liikuntateknikko, LM

Puheenvuoro-palstan kirjoitukset ovat Joutsan Seudun lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Tagged with →