Joutsan vanhus- ja vammaisneuvosto järjesti keskiviikkona Pohvinrinteellä Helperin ja TyöVarikon alueella perinteisen vuosittaisen liikuntatapahtumansa, joka toimi samalla alueelle rakennetun ulko- ja viriketoiminta-alueen eli Pohvinpuiston avajaisina.

Tilaisuus käynnistettiin yhteisjumpalla, jonka vetivät Joutsan kunnan vanhuspalvelujen fysioterapeutti Katariina Järviluoma ja kunnan liikuntaneuvoja Helena Kämäräinen. Jumpan jälkeen oli mahdollista tutustua alueeseen ja tehdä erilaisia liikunnallisia asioita, muun muassa heittää frisbeetä ja kokeilla esteettömän tehtäväradan suorittamista. Tarjolla oli myös riksapyöräkyytiä, TyöVarikon järjestämä mahdollisuus pyörätuolien ja rollaattorien huoltoon sekä nuorten taidonnäytös pumptrack-radalla.

Ulkokuntosalilla oli mahdollista saada laiteopastusta, ja liikuntaneuvoja Kämäräinen saikin heti jumpan jälkeen mukaansa joukon ulkokuntosalista kiinnostuneita. Ensimmäisenä hän esitteli kyykkäykseen sopivat penkit sekä köydet, joiden heiluttelua hän vertasi mattojen puisteluun. Köysiä kokeiltiin rohkeasti, tosin kaikille ne eivät olleet se mieleisin kuntoilumuoto.

– Hyi kamala kun painavia! naisten joukosta todettiin kokeilun jälkeen.

Tapahtuma käynnistettiin yhteisjumpalla, jonka vetivät Joutsan kunnan liikuntaneuvoja Helena Kämäräinen (keltaisessa takissa) sekä kuvassa Kämäräisen vasemmalla puolella piiloon jäävä vanhuspalvelujen fysioterapeutti Katariina Järviluoma. Kämäräisen oikealla puolella jumppaamassa tapahtuman avannut Joutsan vanhus- ja vammaisneuvoston puheenjohtaja Virva Teräväinen.

Myös Kerttu Kukkanen totesi köysien heiluttamisen rankaksi.

– Siinä saa sykkeen nousemaan nopeasti, kertoi Kukkanen.

Ulkokuntosalilla Kukkanen oli ensimmäistä kertaa, mutta sisätiloissa olevalla kunnan kuntosalilla hän sen sijaan käy kolmesti viikossa ja lisäksi hän käy virtaa varttuneille -liikuntaryhmässä. Sisäsalille Kukkasen vetää hyvä jalkaprässi, jolla hän pitää jalkojensa lihasvoimat kunnossa. Sisäsali vie siis voiton, mutta Kukkanen arveli voivansa silti poiketa joskus taivasallakin kuntoilemassa.

– Voi tässä ohi kulkiessaan käydä, jos sää sallii, hän tuumasi.

Kerttu Kukkanen testasi ensimmäisten joukossa ulkokuntosalin köysiä. Kukkasen köysien heiluttelua seurasivat muun muassa kuvassa vasemmalla oleva Sirkka Nieminen ja hänen takanaan näkyvä Leena Sauvala.

Myös Sirkka Nieminen arveli jatkossa poikkeavansa ulkokuntosalilla ja ylipäätään Pohvinpuistossa. Puiston oleskeluun tarkoitettu alue, jonka katokset, pöydät ja tuolit on rakennettu TyöVarikolla, sai häneltä kiitosta.

– Oikein kivalta ja mielenkiintoiselta vaikuttaa, kiitteli Nieminen.

Leena Sauvala sen sijaan arveli sekä ulkokuntosalin että puiston muutenkin jäävän häneltä jatkossa hyödyntämättä, sillä autottomana hänen on hankala päästä yksin paikalle. Puistoa hän kuitenkin kehui.

– Ihan toimivalta vaikuttaa. On kuntoilua ja on viihtyisyyttä.

Tarjolla oli monenlaista liikunnallista aktiviteettia, esimerkiksi mahdollisuus mölkyn pelaamiseen.

Liikuntatapahtumaan osallistui useamman kymmentä henkeä, vanhusten ohella toimintakeskus Helperin ja Joutsan TyöVarikon väkeä. Vanhus- ja vammaisneuvoston puheenjohtaja Virva Teräväinen seurasikin tapahtuman puolivälissä tyytyväisenä alueella käyvää kuhinaa.

Viime vuonna neuvosto järjesti vammaisille lapsille tarkoitetun uintitapahtuman ja aiemmin se on järjestänyt esimerkiksi rollaattorimarssin. Millainen liikuntatapahtuma on luvassa ensi vuonna, se selviää Teräväisen mukaan myöhemmin.

– Katsotaan nyt, kun tehdään taas ensi vuoden toimintasuunnitelma, että mikä se ensi vuonna on, Teräväinen totesi.

Tarja Kuikka

Tarjolla oli myös riksakyytiä.

Leena Sauvala (vas.) ja Tuula Olkkonen testasivat ulkukuntosalin rekkitankoja.

Pohvinpuiston oleskelualueella on TyöVarikolla tehtyjä pöytiä, tuoleja sekä katoksia, joista jälkimmäisten ansiosta alueella on mukava viettää aikaa myös sadesäällä.

Joukko yhtenäiskoulun oppilaita esitteli taitojaan pumptrack-radalla.

Katso video Pohvinpuiston avajaisista: