Luhangassa päivähoidossa ja esikoulussa olevien lasten kotona ei tarvinne lähipäivinä ihmetellä, jos lasten suut poksuvat ja paukkuvat. Lasten viikko nimittäin käynnistyi maanantaina poksuvissa, paukkuvissa ja muutenkin tavanomaista hauskemmissa merkeissä, kun vatsastapuhuja, jonglööri ja beatbox-artisti Taika-Petteri esiintyi heille ja Palvelukeskus Tuuliharjun väelle. Taika-Petteri ja hänen ystävänsä, erityisesti Jakke Jääkarhu, saivat yleisön hihittämään, hekottamaan ja välillä hieman hämmästelemäänkin sitä, miten suulla voi tehdä niin monenlaisia rumpujen ääniä.

Taika-Petterin vierailun takana oli Luhangan kirkonkylän ryhmäperhepäiväkodin väki ja heidän osallistumisensa Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry:n järjestämään kilpailuun, jonka voittona oli Taika-Petterin esitys omassa päiväkodissa. Sen suurempia ponnistuksia kisaan osallistuminen ei kirkonkylän päivähoidossa lastenhoitajana toimivan Nina Karjaluodon mukaan vaatinut, vaan tehtävänä oli vain perustella, miksi esitys haluttaisiin juuri Luhangan kirkonkylän päivähoitoon.

– Oltiin siihen perusteltu, että ollaan täällä vähän syrjemmässä, niin että tännekin saisi jotain semmoista. Ja sitten että myös vanhukset näkisivät tämän ja saataisiin enemmän yhteistyötä eskarin ja toisen päivähoitoryhmän kanssa, Karjaluoto kertoi perusteluista, jotka siis johtivat kisan voittoon.

Luhangassa esitystä ei tosin järjestetty päivähoidon tiloissa, vaan se oli suunniteltu alun perin pidettäväksi päivähoidon edustalla ulkona, kunnes sadesää siirsi sen Tuuliharjuun.

Osa lapsista pääsi esiintymään itse Taika-Petterin kanssa.

Taika-Petterille eli korpilahtelaiselle Petteri Hakaselle päivähoitokeikat ovat tuttuja, esimerkiksi vastikään Hakanen oli 30 päiväkotikeikan kiertueella Jyväskylässä. Päiväkotien ohella hän kiertää Jakke Jääkarhun kanssa myös kouluissa esittämässä lämminhenkisen huumorin siivittämiä, eri aiheisiin liittyviä esityksiään. Yksi esimerkki aiheista on tunnetaidot.

Lapsiyleisö ottaa esitykset Hakasen mukaan aina hyvin vastaan, mutta yhtä lailla esityksissä nauravat aikuiset.

– Siinä on aikuisille omat koukut suunniteltu myös. Se on lapsista hirveän hauskaa, kun aikuisiakin vähän naurattaa, totesi Hakanen.

Vaikka Luhangassa nähty esitys sai muutenkin kiitosta, suosituin lienee ollut juuri Jakke, jota lapset pääsivät esityksen jälkeen tervehtimään. Pörröinen jääkarhu saikin monta halausta ja tassun läpsyä. Lasten lähdettyä Jakke tervehti vielä Tuuliharjun väkeä ja Hakasen vatsastapuhujan taidot saivat aikaan monta hymyä varttuneemmankin väen huulilla. Juuri Jakke on Hakasen mukaan tärkeä osa esityksiä.

– Jakke Jääkarhua ilman minä en enää pärjää, naurahti lähes 10 vuotta jääkarhun kanssa hauskuuttanut korpilahtelainen.

Esityksen jälkeen lapset pääsivät tervehtimään Jakke Jääkarhua.

Tarja Kuikka