Muutoksen pyörteissä 20. juhlavuottaan viettävän joutsalaisen taidelaitos Haihatuksen juhlavuoden kruunaa kolmen näyttelyn kokonaisuus. Haihatuksen residenssitaiteilijoiden yhteisnäyttelyn lisäksi esillä ovat Sofi Häkkisen It’s OK Valley -installaatio sekä Benjamin Phillips Nozdrachevin New Anti-painting -yksityisnäyttely.

Näyttelyt avoinna 21.9.-12.10. keskiviikosta lauantaihin ja niihin on vapaa pääsy. Näyttelyjen avajaiset ovat perjantai-iltana 20.9.

Haihatus International 8 on vuoden aikana Haihatuksessa työskennelleiden residenssitaiteilijoiden yhteisnäyttely. Kahdeksatta kertaa järjestettävä näyttely esittelee eri puolilta maailmaa tulevien lahjakkaiden eri alojen taiteilijoiden Joutsassa syntyneitä ja vaihtuvien vuodenaikojen inspiroimia töitä. Seitsemältätoista taiteilijalta on näyttelyssä yli 50 teosta. Haihatus International 8 -näyttelyn taiteilijat ovat: Claudia Bauer, Rebecca Boehme, Katharina Brandl, Sarah Campbell, Alma Charry, Marie-Chloe Duval, Clara Gastelois, Amelie Jodoin, Ilmari Karhu, Anitta Leppänen, Blake Malone, Ariane Monds, Jeffrey Pitchford, Mira Roivainen, Alex Smith, Anna-Maija Sohlo sekä Eva Z. Schmitt.

Joutsaan kaksi vuotta sitten asettunut australialainen kuvataiteilija Benjamin Phillips Nozdrachev koettelee monipuolisessa yksityisnäyttelyssään oman taiteensa rajoja. Nozdracheville taide ei ole valinta tai harrastus, vaan tarve. Filosofointiin taipuva taiteilija ajattelee taiteensa kautta, toisinaan tietoisesti, mutta useimmiten sitä itselleenkään myöntämättä. New Anti-painting on Nozrachevin yritys rakentaa omaa laatikkoa kuvataiteen maailmassa.

New Anti-painting esittelee monipuolisen taiteilijan, joka maalaa mitä erilaisimmin tekniikoin, rakentaa kierrätysmateriaaleista kekseliään visuaalisua installaatioita, valokuvaa sekä tuottaa ääntä, videota sekä toimintaa yhdistäviä performansseja.

Kuvataiteilija Sofi Häkkisen teoskokonaisuus taidelaitos Haihatuksessa vie ihmiskunnan iltahämäriin. Suurpiirteisestä romusta, kaikenlaisesta löydetystä kamasta ja tarkoin harkituista yksityiskohdista rakentuvat ihmismäiset hahmot ovat installaatiossa kerääntyneet hohtavan lammen äärelle.

Teoskokonaisuuden nimi It’s OK Valley viittaa tieteelliseen Uncanny Valley (suom. outo laakso) -hypoteesiin. Uncanny Valley pyörittelee ajatusta siitä, miten robotti, joka muistuttaa lähes täydellisesti ihmistä, vaikuttaa oikean ihmisen mielestä kammottavalta ja vieraalta. Se on samaan aikaan liian lähellä totuutta ja liian kaukana siitä, eikä siksi herätä empatiaa katsojassaan. Häkkinen liittää tämän ajatuksen ihmistä kuvaavaan veistokseen. Hänen rakentamansa tyypit ovat ihan okei. Näyttävätkö ne liikaa tai liian vähän ihmiseltä? Koetaanko ne luotaantyöntävinä vai ihanina? Missä kohtaa kukin meistä putoaa outoon laaksoonsa? Nämä tyypit ovat löytäneet mukavuusalueensa, kerääntyneenä viimeisen kelmeän lammen ympärille taiteilijan rakentamassa dystooppisessa kuvassa.

Markku Parkkonen

Yläkuvassa: Sofi Häkkinen: It’s OK Valley.

Tagged with →