Lyhyeksi jääneen postilakon jälkimainingeissa Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen synkisteli Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa yhtiönsä liiketoiminnan tulevaisuudesta. Kirjeiden kuskaamisen Malinen arveli loppuvan jopa aivan lähivuosina. Paperisten lehtien jakelun hän arvioi jatkuvan hiukan pidempään, vuosiin 2025–2030. Kirjeiden osalta näkemyksen todentamiseksi ei tarvitse kuin miettiä oman postilaatikon sisältöä: varsinkin nuoremmat ovat siirtyneet suoraan verkkopankkiin ilmestyviin e-laskuihin. Samaten kaikenlainen viranomaisviestintä kulkee nykyään sähköisesti. Kirjepostia tulee moneen kotiin varsin vähän, jos ollenkaan.

Lehtien osalta valveutuneet lehtikustantajat ovat varautuneet tulevaan. Muiden muassa Joutsan Seutu tarjoaa paperilehden tilauksen lisäksi kattavan digitaalisen tilauksen, johon kuuluu muun muassa paperilehteä vastaava digitaalinen näköislehti. Lehtien näkökulmasta siirtyminen pois paperista ei ole siis ongelma. Toistaiseksi on kuitenkin niin, että pääosa lukijoista haluaa edelleen saada paperilehden kotiinsa jaettuna – ja tulee sen myös saamaan. Täysi digimullistus ei siis ole ihan heti käsillä.

Paperilehden jakelun kalleus on koettu karvaasti muun muassa Sysmässä, jossa sikäläinen pitäjälehti ilmestyy tällä hetkellä joka toinen viikko paperisena ja joka toinen viikko digitaalisena näköislehtenä. Lehdellä on kylläkin meneillään kampanja, jonka seurauksena se saattaa palata jokaviikkoiseen paperilehteen, mikäli lukijat hyväksyvät reippaan hinnankorotuksen.

Pääkirjoitus on paikallislehti Joutsan Seudun kannanotto kulloinkin esillä olevaan asiaan.