Joutsassa ravattiin lauantaina Joutsan Hevosystäväinseuran järjestämät paikallisravit. Päivän aikana nähtiin kahdeksan lähtöä, joista kaksi oli ponilähtöjä ja yksi montélähtö. Poneja oli mukana viisitoista, hevosia vajaat viitisenkymmentä. Seutukunnan omia ravureita oli mukana vain viisi, mutta menestykseen päästiin silläkin kokoonpanolla kiinni.

Päivän komeimmasta joutsalaissuorituksesta vastasi ravien päälähdön, paikallislehti Joutsan Seudun nimikkolähtönä juostun kylmäveristen 2.000 metrin tasoitusajon voittanut Tee Wee Paroni. Takamatkalta startannut Harri Kotilaisen ohjastama suomenhevosruuna oli lähdön ennakkosuosikki ja jätti alkukahinoiden jälkeen muut taakseen ravaten voittoon ajalla 26,8. Tee Wee Paronin omistaja ja valmentaja on joutsalainen Pasi Haapasaari.

Joutsalaisen Markku Koiviston omistama ja valmentama Isabella Holm ja sen ohjastaja Pekka Vehviläinen joutuivat sen sijaan tyytymään omassa lähdössään, lämminveristen 2.000 metrin tasoitusajossa toiseen sijaan. Tauolta paluun radoille tehneen tamman ero voittajaan oli lähes olematon, sillä Jani Ripatin ohjastama Rive Best Yet voitti lähdön aikaan 18,7 ja Isabella Holm ja Vehviläinen kirivät toiseksi ajalla 18,8.

Isabella Holm ja Pekka Vehviläinen (oik.) kävivät tiukan taiston voitosta Rive Best Yetin ja Jani Ripatin kanssa. Lopulta Isabella Holm ja Vehviläinen joutuivat tyytymään kakkossijaan.

Muut paikalliset hevoset eivät menestyneet yhtä hyvin. Niin ikään Markku Koiviston omistama ja valmentama ja Harri Kotilaisen ohjastama lämminveritamma Arcadia laukkasi lähdön alussa ja jäi lopulta tuloksissa häntäsijoille. Samoin kauas kärjestä jäi omassa lähdössään Susanna Purojärven valmentama ja Aarne Yrjänheikin ohjastama suomenhevosori Ypäjä Menevä. Hevosen omistaa vantaalainen Jouni Monto Oy.

Myöskään Ypäjä Menevän kanssa samassa lähdössä startanneella, Harri Kotilaisen ohjastamalla Virkun Viporilla ei ollut onni myötä. Pasi Haapasaaren ja Tarja Neuvosen omistama ja Haapasaaren valmentama ruuna hylättiin pitkän laukan vuoksi. Vasta nelivuotiailla Ypäjä Menevällä ja Virkun Viporilla on kuitenkin vasta muutama startti takanaan.

Joutsan ravien ainoan montélähdön voittivat lämminveriruuna Nat King ja Heidi Kuossari.

Joutsan raveissa palkittiin vuoden 2018 joutsalaisravuri. Tunnustuksen sai viime kaudella 44.000 euroa juossut Tee Wee Paroni. Palkinnon pokannut hevosen omistaja ja valmentaja Pasi Haapasaari nimesi Jere Törmäsen haastattelussa hevosensa viime kaudesta parhaiten mieleen jääneeksi asiaksi sen, kun tämä voitti ravikuningas Costellon joulukuussa Kuopiossa.

Tämä kausi ei ole ollut Tee Wee Paronille yhtä hyvä, vaan ruunan juoksukulut eivät ole Haapasaaren mukaan talvella sujuneet, ja keväällä ruuna joutui pitämään taukoa kurkunpääntulehduksen takia. Nyt ollaan kuitenkin Haapasaaren mukaan hyvällä mallilla kohti tulevaa talvea, kauden päätähtäintä.

Pasi Haapasaaren omistama ja valmentama Tee Wee Paroni valittiin vuoden 2018 joutsalaiseksi ravihevoseksi. Haapasaarta haastatteli kotiyleisön edessä Jere Törmänen.

Pokatessaan Tee Wee Paronin saaman tunnustuksen Haapasaari ei lähtenyt sen enempää ennustamaan, miten hevoselle kävisi omassa, päivän viimeisenä ravattavassa lähdössään.

– Ainakin kun itse lämmittelin, niin kyllä sillä potkua oli äsken. Että ihan painetta oli ohjissa. Katsotaan miten Harri [Kotilainen] ajaa sitä, Haapasaari totesi.

Lopputulos oli siis voitto kotiyleisön edessä. Tee Wee Paronia ohjastanut Harri Kotilainen totesikin tuoreeltaan lähdön jälkeen Jere Törmäselle Tee Wee Paronilta löytyvän voitontahtoa.

– Kun on kunnossa, kyllä se haluaa voittaa lähtöjä. Ja sen kertoo voittojen määräkin, ei ne tule sattumalta nuo voitot. Aina kun hevonen on rehti kilpuri, niin kyllä se lämmittää mieltä, totesi Kotilainen.

Ennakkosuosikki Tee Wee Paroni voitti Joutsan ravien päälähdön, Joutsan Seudun nimikkolähtönä juostun kylmäveristen 2.000 metrin tasoitusajon. Tee Wee Paronia ohjasti Harri Kotilainen.

Tarja Kuikka

Ylimmässä kuvassa Tee Wee Paroni ja Harri Kotilainen ravien päälähdössä maalisuoralla.