Puulan seutuopiston syyslukukauden käynnistyminen tietää monenlaisten aktiviteettien alkamista Joutsassa. Seutuopistolla on tänä lukuvuonna Joutsassa tarjolla yli sata kurssia, joista osa kestää koko lukuvuoden ja osa on lyhyempiä.

Pidemmillä kursseilla opiskellaan muun muassa kädentaitoja, musiikkia, vieraita kieliä ja näyttelemistä. Erityisen runsasta tarjonta on kädentaidossa, liikunnassa ja musiikissa. Nämä kolme ovatkin niitä sarkoja, joihin Joutsan lisäksi Kangasniemellä ja Toivakassa toimivan opiston kurssitarjonta pitkälti painottuu, sanovat Puulan seutuopiston rehtori Antti Ruotsalainen (kuvassa) ja opiston Joutsan toimipisteen toimistosihteeri Paula Lavia (kuvassa).

– Siinä ei ole isoa muutosta tullut. Sama tilanne on muillakin paikkakunnilla, sanovat Ruotsalainen ja Lavia.

Yksinomaan kädentaidon kursseja on Joutsassa tarjolla yli 30. Niillä valmistetaan muun muassa lasi- ja tilkkutöitä, helmikoruja sekä metalli- ja puutöitä. Uutta on keskiaikakurssi, jolla tutustutaan tuon ajan vaatteiden valmistukseen ja käsityötekniikoihin.

Liikunnan sarallakin kursseja on parikymmentä. On esimerkiksi kylien sekajumpparyhmiä, miesten kuntopiiriä, pilatesta, joogaa, taijia ja uutena kansainvälinen senioritanssikurssi.

Yhtenä erilaisena esimerkkinä pidemmistä kursseista Antti Ruotsalainen nostaa digiklinikan, josta voi hakea neuvoja kohdatessaan ongelman jonkun laitteen kanssa. Digiklinikalla on myös aina luento jostain aiheesta, esimerkiksi Applen laitteiden peruskäytöstä tai arjen perustaidoista.

Lyhyemmillä seutuopiston kursseilla Joutsassa tutustutaan esimerkiksi makkaroiden valmistamiseen, auton huoltoon ja moottori- ja raivaussahojen käytön perusteisiin. Terveyssaralla on tarjolla esimerkiksi kaksi ikääntyville suunnattua, gerontologian asiantuntijoiden pitämää verkkovälitteistä videoluentoa Kuntalassa. Ensimmäisen aiheena on ikääntyminen ja muistisairaudet.

– Toivoisin, että ihmiset löytäisivät videoluennot, että uskallettaisiin tuoda niitä enemmänkin tarjontaan. Saataisiin vaikka koko sarja paikkakunnalle, Antti Ruotsalainen sanoo viitaten siihen, että tällä hetkellä opiston toimipaikkakunnilla ei tarjota samoja luentoja.

Yleisen käsityksen siitä, että seutuopiston toimintaan pitäisi osallistua vain kotipaikkakunnalla, Ruotsalainen haluaa kumota. Kaikilla opiston toimipaikkakunnilla järjestettävät kurssit ovat hänen mukaansa avoimia kaikille. Toteutuvatko sitten kaikki suunnitellut kurssit, se ei ole itsestäänselvyys, vaan toteutumiseen tarvitaan riittävästi ilmoittautuneita.

– Uusissa kursseissa on monesti se, että niitä ei huomata heti. Ja sitten kun niitä tarjotaan uudestaan, ne huomataan, sanoo Paula Lavia.

Puulan seutuopiston opetusryhmiin osallistui Joutsassa viime vuonna rehtori Antti Ruotsalaisen mukaan noin 1.100 opiskelijaa. Henkilömäärissä puhutaan noin 500 eri henkilöstä, sillä yksi opiskelija kävi keskimäärin kahdella kurssilla. Koko opiston mittakaavassa vastaavat luvut olivat noin 5.000 ja 2.300.

Moni on tottunut katsomaan opiston kurssitarjonnan paperisesta kurssioppaasta, mutta Ruotsalainen ja Paula Lavia kannustavat seuraamaan tarjontaa myös opiston verkkosivuilta. Näin siksi, että paperinen opas ei ole täysin ajan tasalla, vaan tänäkin vuonna siitä puuttuu oppaan painamisen jälkeen tarjolle tulleita kursseja – Joutsan osalta esimerkiksi keskiaikakurssi. Tuorein tieto löytyy siis verkosta, jonne saattaa tulla uusia kursseja kesken talvenkin.

– Tässä koitetaan sellaista asennekasvatusta tehdä vähitellen, että siirryttäisiin kokonaan nettiin. Se olisi itse asiassa lopulta opiston opiskelijoiden etu, Ruotsalainen sanoo ja huomauttaa, että paperisen oppaan painamiseen käytettävät varat voitaisiin käyttää opiskelijoiden hyväksi hyödyllisemminkin.

Tarja Kuikka