Joutsan hyvinvointi- ja sivistyslautakunta päätti sisällyttää omatoimikirjaston perustamisen vuoden 2020 talousarvioon. Hankinnan arvoksi pääkirjaston kohdalla arvioidaan noin 45.000 euroa. Lautakunnan tahto oli, että myös Leivonmäen lähikirjastoon tehtäisiin samanlainen hankinta, ja tämä nostaa investoinnin summaa muutamalla kymmenellä tuhannella. Lautakunta valtuutti kirjasto- ja kulttuuritoimen esimiehen Nina Kuikan valmistelemaan hankintaa ja tarkemmat summat selviävät myöhemmin.

Omatoimikirjasto tarkoittaa kirjaston laajennettuja aukioloja ilman henkilökuntaa. Kirjastoon pääsee sisään kirjastokortilla ja PIN-koodilla aikaisemmin aamulla, iltaisin ja viikonloppuisin tai vaikka juhlapyhinä, vaikka henkilökuntaa ei olisi paikalla. Joutsa on mukana maakunnan kattavassa kirjastojen yhteistoimintaverkostossa, Keski-kirjastossa. Tässä joukossa omatoimikirjastot alkavat olla sen jäsenkunnissa ja -kaupungeissa enemmän sääntö kuin poikkeus.

Laajennettujen aukioloaikojen uskotaan parantavan kirjaston palvelua. Palveluaika tulee olemaan arkisin edelleen kello 10–18 ja lauantaisin kello 10–14 ja omatoimiaika voisi olla esimerkiksi kello 7–10 ja 18–21 arkisin, kello 7–10 ja 14–21 lauantaisin ja kello 7–21 sunnuntaisin.

PIN-koodi on sama, jota käytetään verkkokirjaston sähköisessä asioinnissa. Jos koodia ei ole, se on haettava henkilökohtaisesti kirjastosta palveluaikana.

Kirjastossa voi omatoimiaikana lainata ja palauttaa aineistoa sekä lukea lehtiä, käyttää internetiä tai oleskella ja opiskella. Hankintaan sisältyisivät palautus- ja lainausautomaatit. Vastaavat ovat tuttuja esimerkiksi Jyväskylän pääkirjastosta.

Kameravalvonnan ansiosta mahdolliset ongelmatapaukset saataisiin ainakin jälkikäteen vastuuseen. Tiettävästi kuitenkin muiden paikkakuntien kokemusten mukaan ihmiset osaavat käyttäytyä hyvin omatoimikirjastoissa, vaikkei henkilökuntaa silloin olekaan läsnä.

Omatoimikirjaston käyttäjän tulee yleensä olla yli 15-vuotias, lapset pääsevät sisään vanhempien seurassa. Tässä on kuitenkin kuntakohtaisia eroja.

Laite- ja ohjelmistotoimittajille tehdään tarjouspyynnöt syksyllä 2019 ja valinta on selvillä alkuvuodesta 2020. Aluehallintovirastolle tehdään hankinnasta avustushakemus, ja vaikka tarkka aika ei ole vielä tiedossa, päätökset puolloista ovat tulleet yleensä keväällä. Valmistelut hankinnalle aloitetaan kuitenkin ennen avustuspäätöstä. 15.000 euroa on ollut yleinen avustussumma viime vuosina.

Omatoimikirjaston valmistumisajankohta riippuu myös muista Keski-kirjastoista. Esimerkiksi lainaus- ja palautusautomaatit ovat edullisempia kimpassa hankittuna. Vielä ei ole tiedossa, onko muissa Keski-kirjastoissa suunnitteilla omatoimikirjastoja vuodelle 2020.

Yksi kirjastovirkailija jää eläkkeelle noin kolmen vuoden kuluttua, eikä hänen tilalleen tarvitsisi palkata uutta virkailijaa. Myös Perlacon Oy on kunnan taloutta ruotineessa selvityksessään 2018–2019 esittänyt, että Joutsan kunta panostaa omatoimikirjaston perustamiseen.

Janne Airaksinen

Tagged with →