Joutsassa on nykyään mainiot jätteiden lajittelumahdollisuudet. Joutsan S-marketin pihalla olevalle jätepisteelle voi omiin keräyskontteihinsa tuoda niin paperit, pahvit, pakkausmuovit, lasit kuin pienmetallinkin. Tällaiset lajittelumahdollisuudet alentavat jokaisen kansalaisen omaa jätelaskua, kun asuntojen omiin jäteastioihin päätyvää energia- tai sekajätettä syntyy entistä vähemmän.

Kaikilta lajittelu ei kuitenkaan onnistu. Kohtalaisen usein paikallislehteenkin vinkataan jätepisteellä tapahtuneesta roskaamisesta. Viimeksi eräs valpas kansalainen kertoi, että paperinkeräyskonttiin oli koetettu tunkea muoviset auton pölykapselit. Lisäksi kontin vierestä oli löytynyt muutama muovipussillinen epämääräistä jätettä. Valitettavasti kyseessä ei ollut ensimmäinen roskaaja tänä kesänä. Seurauksena roskaamisesta on jätepisteen ylläpitäjälle eli Rinki Oy:lle kasvaneet kustannukset. Pahimmillaan tämä voi johtaa koko jätepisteen lakkautukseen.

Lienee turha yrittääkään ymmärtää näiden roskaajien ajatuksen kulkua. Samaten voi olettaa, että valistuksella ei ainakaan näiden yksittäisten henkilöiden tapauksessa ole vaikutusta. Jäljelle keinovalikoimaan jääkin oikeastaan vain valvonnan lisääminen. Aiemmalla jätepisteellä kunnalla oli toiminnassa kameravalvonta. Vastaava kameravalvonta isoine tiedotuskyltteineen täytyisi pikaisesti saada myös uudelle jätepisteelle. Kameran asentamisessa pitäisi kunnan olla aktiivinen ja toimia luovasti muiden toimijoiden kanssa yhteistyössä.

Pääkirjoitus on paikallislehti Joutsan Seudun kannanotto kulloinkin esillä olevaan asiaan.

Tagged with →