Luhanka on tunnettu hyvin runsaasta tukipaketista, jolla houkutellaan lapsiperheitä kuntaan ja osaltaan myös varmistetaan heidän viihtymisensä pitäjässä. Nyt kertoimia ollaan korottomassa entisestään, kun kunnanhallitus hyväksyi tukipaketin päivittämisen.

Nyt luhankalainen perhe saa lapsen syntymän ja/tai adoption johdosta 1.000 euroa vuotuisesti kymmenen vuoden ajan. Tuen ehtona perheen tulee olla kirjoilla Luhangassa. Lisäksi luhankalainen äiti saa raskauden aikana ja puoli vuotta raskauden jälkeen ilmaisen hammashoidon perusturvan osoittamassa hammashoitolassa. Lapsiperhe saa ensimmäisen vuoden aikana lapsen syntymästä kotipalveluapua pyydettäessä kuutena kertana noin kuusi tuntia päivässä.

Vastaavanlainen tukipaketti on ollut aiemminkin voimassa, mutta uudessa esityksessä rahan määrää on nostettu reippaasti ja kotipalveluavun määrää lisätty.

– Tässä on haettu sitä, että Luhanka maksaisi valtakunnan parhaimman tuen lapsiperheille. Joissakin kunnissa saatetaan maksaa yhtä paljon rahaa, mutta kotipalvelupaketti ja ilmainen hammashoito siihen ynnättynä vie uskoakseni meidät kärkeen, otaksuu kunnanjohtaja Tuomo Kärnä.

Lopullisen päätöksen tukipaketin korottamisesta tekee syksyllä kokoontuva kunnanvaltuusto. Luhangan kunnan strategiassa pidetään erityisen tärkeänä lapsiperheiden saamista kuntaan sekä heidän pysymistään kunnan asukkaina. Lapset ovat keskeinen elinvoiman lähde, ja perheiden saamat kunnan antamat tuet vaikuttavat valintaan perheiden pohtiessa kuntaan muuttamista tai sieltä lähtemistä.

Janne Airaksinen

Tagged with →