Joskus niinkin vähäpätöiseltä tuntuva asia kuin pieni kuminen leluankka voi olla se ratkaiseva tekijä, joka saa kotiinsa jääneen ulos neljän seinän sisältä ja ihmisten pariin. Valokuvaaja Kirsi Huppuselle kävi kymmenisen vuotta sitten juurikin näin, ja mitä pienen Manu-nimisen kumiankan myötävaikutuksella tapahtuneesta ihmisten pariin astumisesta sitten seurasi, esimerkkejä siitä on parhaillaan nähtävillä Joutsan pääkirjaston näyttelytilassa.

Elokuun loppuun saakka esillä olevassa Manu ja starat -valokuvanäyttelyssä on nelisenkymmentä valokuvaa, joissa Manun kanssa poseeraa tunnettuja henkilöitä, muun muassa Martti Ahtisaari, Katri Helena, Maarit Hurmerinta, Suvi Teräsniska, Remu, Lenita Airisto, Mikko Leppilampi, Jone Nikula sekä Don Rosa.

Huppunen on kuljettanut kumiankkaansa mukanaan jo kymmenisen vuotta. Alkuun hän kuvasi ankkaa eri paikoissa ja tilanteissa eri ihmisten kanssa. Ensin hän jakoi kuvia vain Facebook-tilillään, mutta perusti lopulta kuville oman ryhmän. Ensimmäisen valokuvanäyttelynsä hän piti vuonna 2012.

Valokuvaaja kokee pienen kumiankan tehneen hänestä rohkeamman ja sosiaalisemman ja vieneen häntä tilanteisiin, joihin hän ei olisi ilman ankkaa mennyt.

– Manun kanssa on helppoa mennä ihmisten juttusille. Aluksi Manu oli vain Postcrossing-harrastusporukkamme maskotti ja kuvasin sitä tapaamisissamme uusien tuttujen seurassa. Irina Björklund oli ensimmäinen julkisuuden henkilö, jonka kanssa Manu oli yhteiskuvassa. Pääministeri Matti Vanhasen kuvaamisen jälkeen käynnistyi lumipalloefekti, joka ei osoita pysähtymisen merkkejä, kertoo Huppunen.

Tarja Kuikka

Keltainen kumiankka Manu sai aikanaan työttömäksi jääneen Kirsi Huppusen ulos neljän seinän sisältä ja takaisin ihmisten pariin. Kuva: Kirsi Huppunen