Nelostielle asennetut uudet liikennekamerat ovat puhuttaneet autoilevaa kansaa pitkään. Poliisi julkisti uudet laitteet heinäkuun alussa, ja tuolloin kerrottiin, että ensimmäinen kamera aloitti toimintansa 11.7. Kuutostiellä Kouvolan lähistöllä. Keski-Suomessa liikkuvien kannalta valvonnan alkamiseen saattoi jäädä epäselvyyttä, sillä aluetta ei tiedottamisessa erikseen sivuttu, vaikka kameroista 23 kappaletta on Nelostien varrella ja 16 kappaletta Kuutostiellä.

Moni onkin pohtinut, ovatko ne laitteet jo toiminnassa vai ei. Joutsan Seutu kysyi asiaa korkeilta poliisiviranomaisilta. Saatu tieto oli alkuun hieman ristiriitaista. Ensiksi Dennis Pasterstein Liikenneturvallisuuskeskuksesta vahvisti 30.7. lehdelle, että kamerat eivät vielä ole käytössä.

Sen sijaan poliisitarkastaja Timo Ajaste Poliisihallituksesta kommentoi asiaa toisella tapaa 31.7.

– Poliisihallituksen edustajat kertoivat uusien kameroiden tiedotustilaisuudessa heinäkuussa, että tämän tilaisuuden jälkeen laajentamisesta ei erikseen ilmoiteta, vaan mikä tahansa uusi valvontapiste voi olla käytössä. Tämän mukaan mennään edelleenkin.

Mitä tästä kaikesta tavallinen Nelostiellä autoileva voi sitten päätellä? Ei muuta kuin sen, että heinäkuun 30. päivänä ja sitä ennen kamerat eivät ehkä olleet käytössä, mutta siitä eteenpäin ei ole takeita, etteikö ylinopeuden kohdalla räpsähtäisi.

Poliisi ei selvästikään halua kertoa, milloin laajamittainen kameroiden käyttöönotto tapahtuu Nelostiellä. Tällä saavutetaan pelotevaikutus jo ennakolta, sillä moni on jarrutellut vauhtiaan jo keväästä lähtien kameroiden tullessa näköpiiriin tien reunasta. Loppujen lopuksi uuden järjestelmän käyttöönoton hetki taitaakin selvitä silloin, kun lähipiiriin alkaa tulla ylinopeussakkoja valtatien kameroista.

Iltalehden tietojen mukaan (5.7.) uuden sukupolven valvontakameroita on tulossa yhteensä 150 kappaletta seuraavan viiden vuoden aikana. Uusia suunnitteilla olevia tiejaksoja ovat ainakin kantatie 52, valtatie 26 välillä Hamina-Taavetti sekä valtatie 21.

Samalla kerrottiin, että uudet valvontakamerat mittaavat autojen nopeutta tracking radar -tutkatekniikalla, joka seuraa kohteiden aikaa, nopeutta, etäisyyttä, suuntaa ja ajokaistaa. Kamera mittaa nopeuden pisimmillään 150 metrin päästä.

Sakkojen perusteena oleva kuva otetaan kuitenkin muutaman kymmenen metrin etäisyydellä kamerasta, jolloin tallennetaan kuvaushetken nopeus. Poliisi tarkentaa, että tämä matka on pidempi kuin vanhojen mallien noin 15 metriä.

Janne Airaksinen